Je svátečně vyzdobená vlajkou a dalšími státními symboly, napjaté očekávání, jak první kolo voleb prezidenta dopadne, ryze ženská volební komise, jejíž předsedkyní je sedmadvacetiletá Marcela Kratochvílová ze Stříbrnic.

Ta prověřuje totožnost a státní občanství každého z voličů, prokazujícího se platným občanským průkazem nebo cestovním pasem. Pokud je vše v pořádku, umožní voliči, aby svůj hlas odevzdal do volební schránky některému z devíti kandidátů na prezidenta republiky.

Z tváří členek volební komise se dá vyčíst, že si do volební místnosti přinesly dobrou náladu a úsměv na rtech, a stejně tak do ní přicházejí i voliči. Velká řada z nich se po skončení své občanské povinnosti netají tím, že jsou příznivci Strany práv občanů a proto vhodili do volební urny hlasovací lístek se jménem Miloše Zemana, současné hlavy státu.

Anna Kremplová z Velehradu se poprvé zúčastnila voleb.                                                
Rozhodovala jsem se sama, komu dám svůj hlas, říká Anna Kremplová Velehradu

„Volil jsem pana Zemana. Myslím si, že v Osvětimanech to vyhraje na celé čáře, protože ho tu lidé mají rádi a váží si ho,“ svěřuje se Jan Kindia a dodává, že ostatní prezidentští kandidáti nemají v Osvětimanech moc šancí na zvolení. Zajedno je s ním také osmatřicetiletý Pavel Škrabal.

„Osvětimanští Miloši Zemanovi fandí. Je moudrý, má pozitivní názory a už v prvním volebním kole může dostat od voličů více než padesát procent hlasů. Pokud se tak nestane a dostane se do druhé kola s Jiřím Drahošem, opět budu volit pana Zemana,“ čiší jistotou Pavel Škrabal.

Své sympatie ke stávajícímu prezidentovi neskrývá jedna starší žena, zda právě jemu vhodila do urny hlas, ale prozradit nechce. To další volič se zveřejněním jména kandidáta na prezidenta, kterého volil, problém nemá.

„Volil jsem současnou hlavu státu, tedy pana Zemana. Je moudrý a je na něj spolehnutí,“ tvrdí Petr Cvek.

Odevzdat své hlasy jednomu z devíti uchazečů o Pražský hrad přicházejí Ivana a Pavel Urbánkovi z Uherského Hradiště.

„Nejsme sice domácí, ale máme zde kemp, jehož častými hosty jsou lidé z Prahy, Ostravy a dalších obcí a měst v Česku. Očekáváme, že novým prezidentem bude zvolen Jiří Drahoš, jemuž jsme dali své hlasy,“ nezapírají manželé Urbánkovi.

aké v poutním Velehradě odstartovaly volby prezidenta republiky.
Na Velehradě volili mezi prvními klienti tamních domovů pro hendikepované

Současný prezident podle jednoho z mladých voličů se znovu na Hrad asi nedostane. „Ačkoliv je vzdělaný a má dobrou paměť, je někdy dost vulgární,“ říká třicátník Jiří.

„Ale těžko říct, a to platí pro každé volby, jak to dopadne,“ dodává.

Když se dveře osvětimanské volební místnosti úderem 22. hodiny páteční zavírají, sděluje předsedkyně volební komise Marcela Kratochvílová, že ze 705 zapsaných voličů jich 52 procent svůj hlas některému z prezidetských kandidátů už odevzdalo.