Ve vesnici za Uherským Brodem mají problém. Řidiči do obce vjíždějí velmi vysokou rychlostí, láká je k tomu široká rovná silnice. „Ulice Brodská je široká, tři čtvrtě kilometru dlouhá rovinka s relativně novým asfaltovým povrchem. Láká šoféry překračovat povolenou rychlost, sto- třicítka tu při zkušebních měřeních nebyla výjimkou," uvedla starostka Nivnice Vladimíra Kaislerová.

Kdo se rozhodne jet po Brodské ulici předpisově, nezřídka se kvůli tomu vystaví troubení a nadávkám jiných účastníků silničního provozu. „Pokud zpomalím až na předepsanou padesátku, všichni mě předjíždějí rychlostí o deset až dvacet kilometrů vyšší. Jsou zde soustavně porušovány předpisy," potvrdil nivnický senior Karel Šik.

Vedení obce se po zvážení dostupných možností rozhodlo, že na inkriminovaném místě prosadí umístění zajímavého zařízení inteligentního zpomalovacího semaforu. Jednalo by se o první takový semafor na Uherskohradišťsku. „je schopný monitorovat přijíždějící vozidla na vzdálenost dvou set metrů a vyhodnotit jejich rychlost. Pokud je vyšší než padesát kilometrů v hodině, svítí na semaforu původní stav, tedy červená. Jakmile se sníží na hranici přípustnou předpisové jízdě, blikne zelená," vysvětlila starostka Kaislerová jednoduchý princip, na němž zařízení funguje.

Pokud šofér nerespektuje červeně světlo na inteligentním semaforu, koleduje si o pokutu až do 2500 korun v blokovém či od 2500 do 5000 ve správním řízení.

Nad silničními piráty ale v Nivnici vyhráno ještě zdaleka nemají. Umístění semaforu totiž musí posvětit úřady. Na jednání se chystá například hradišťský dopravní inspektorát. „Musí se diskutovat o tom, zda je vytipované místo vhodné pro umístění takového zařízení. A jestli by vlastně šlo o účinný krok. Zatím tedy ještě nic není jasné," konstatovala uherskohradišťská policejní mluvčí Milena Šabatová. Podle starostky Kaislerové by v případě úspěchu mohl semafor dopravu v Brodské ulici řídit už v příštím roce.

Několik inteligentních semaforů již funguje v Moravskoslezském kraji nebo nejnověji, od letošního května, také na Vysočině. Tam čtyři přístroje pořídili za 1,6 milionu korun, které vybrali na propadlých kaucích od neukázněných zahraničních řidičů.