Postupně se dostala i na jídelníček chudších rodin. Specialitami svátečních dní byly karbanátky s králičím masem nebo i pečeným masem ze zabijačky. "Používalo se především maso ze zvířat, které lidé chovali doma. Kombinovalo se vepřové maso s drůbežím nebo králičím," vysvětlila etnografka Slováckého muzea v Uherském Hradišti Marta Kondrová. Ta se na sobotní dopoledne stala pomocnou kuchyňskou silou při dalším pokračování programu Vaření v muzeu, tentokrát na téma sekaná a karbanátky. Kuchařka Ivana Vlková z Prakšic se svými dvěma pomocnicemi zpracovala tři kila vepřového masa a jednu slepici. Návštěvníkům připravily jak karbanátky, tak upekly sekanou.

Při dalším pokračování Vaření v muzeu v březnu budou moct návštěvníci ochutnat polévky. Budou přizpůsobené tomu, že už bude postní období. V něm se právě polévky vařily hodně, protože se úžily zásoby. "Lidé uměli udělat téměř z ničeho chutné jídlo, které zasytilo," nechala se slyšet etnografka.