K rozšíření atraktivních cílů pro obyvatele mikroregionu Buchlov i pro návštěvníky Slovácka by měla nová stavba přispět už letos v létě. Návštěvníci najdou v jejím suterénu přednáškovou síň pro třicet osob i dvě místnosti pro ochutnávku až stovky vzorků destilátů a stejného počtu vzorků vín. V přízemí mají fungovat dvě pálenice, kde bude přeměna ovocných kvasů v destiláty i sušárna ovoce, zeleniny a hub, řízena elektronicky. V podkroví má vzniknout expozice Moravského zemského muzea Brno a byt pro správce objektu.
„Myšlenka vybudovat centrum, v němž by byla mimo jiné pálenice se stálou expozicí pálení destilátů, se zrodila v hlavách členů Klubu přátel slivovice Salaš. V obci ale nebyl přístupný pozemek pro výstavbu objektu, proto jsme rozhodli postavit jej v Modré," vysvětlil investor Karel Mareček, majitel společnosti BD Sensors, která centrum na vlastní náklady buduje. Projekt se zamlouvá mimo jiné prezidentu Společnosti přátel slivovice ČR Jiřímu Severinovi.
„Lidé, kteří se kolem projektu pohybují, jako je například inženýr Mareček, se dlouhodobě podílejí na pořádání místních koštů slivovice i při organizaci celookresních koštů. Jejich záměr je zajímavý a určitě i turisticky lákavý," poznamenal Severin. Starosta Modré Miroslav Kovářík je přesvědčený, že se centrum slováckých tradic ve spolupráci s archeoskanzenem, Živou vodou a hotelem Skanzen budou vzájemně svými aktivitami doplňovat a přispěje tak ke stabilizaci cestovního ruchu v kraji pod Buchlovem. Prozradil také, že v místech bývalého areálu sběrných surovin vznikne parkoviště s pěkným výhledem na okolí, odkud už nyní vede podzemní tunel, do něhož měl možnost redaktor Slováckého deníku jako vůbec první nahlédnout. Návštěvníci se jím dostanou i za deště nebo sněhu suchou nohou do Centra slováckých tradic.
„Tam je jistě zaujme přednášková síň pro třicet osob, kterou si mohou firmy a spolky pronajmout ke školení, besedám a podobně. Vybavena bude luxusním nábytkem a integrovanými křesly, do nichž se po sklopení zasune pracovní stolek," přibližuje podobu interiéru Karel Mareček.
V podkrovní expozici, kterou bude instalovat Moravského zemské muzeum, se podle vedoucího historického oddělení Jiřího Mitáčka lidé mimo jiné dozvědí něco o výrobě alkoholických nápojů, sahající až do starověku. Koncentrování alkoholických látek v prokvašené ovocné šťávě pomocí destilace údajně znali lidé už v Egyptě.
„Zaslechl jsem, že se v Modré buduje centrum slováckých tradic. Rozhodně jej nepovažuji za konkurenci, ale věřím, že Muzeum lidových pálenic ve Vlčnově s ním bude účinně spolupracovat," nechal se slyšet ředitel Slováckého muzea a viceprezident Společnosti přátel slivovice ČR Ivo Frolec. S Centrem slováckých tradic plánuje spolupráci také Živá voda. „Snížení návštěvnosti se příliš neobávám. Spíše očekávám větší zájem návštěvníků o zdejší lokalitu," naznačuje správce Živé vody Jiří Kroča.
Související Sladkovodní a botanická expozice Živá voda na Modré