Duo Patchwork, Milada Králíková a Ester Zámečníková, je tam spolu s členkami kurzu šití seznámilo se zajímavou textilní technikou zvanou patchwork, což doslova znamená záplata.

„Jedná se o sešívání malých, různě barevných kousků látek tak, aby vytvářely geometrické vzory," uvedla Milada Králíková.

Prozradila, že v Modré se už tři roky schází jednou měsíčně v kurzu šití osm až deset žen z různých obcí Slovácka, které mají svoje zaměstnání a ještě k tomu stíhají svého povznášejícího koníčka, kouzla s textilem. Jimi se veřejnosti představily poprvé.

Dovedné ruce žen vytvořily z látek pozoruhodné obrazce, ať abstraktní či reálné, důmyslných barevných kompozic. Komplikovaným sešíváním pestrobarevných kousků, které jsou poskládány do jedinečných geometrických obrazců, vznikly zajímavé textilní bytové doplňky, okrasné i užitkové předměty.

V expozici byly nejrůznější polštáře, kosmetické i nákupní tašky, prostírání, obrázky, ozdobné obaly na knihy, kapesníky, mobily a sklenice, ale také hračky pro děti, peněženky, žínky na umývání, chňapky do kuchyně, japonské proplétané patchworky, nástěnné dekorace či přehozy na postele.

„A právě největším exponátem je tu přehoz na manželskou postel o rozměrech 220 krát 200 centimetrů, zatímco nejmenší je jehelníček na prst ve tvaru myšičky. Ten si muži kupovali jako prstýnek," řekla s pousmáním Milada Králíková, která se spolu s Ester Zámečníkovou seznámila v OP Prostějov a vytvořily Duo Patchwork.

A protože se blíží Vánoce, byly na výstavě patchworkové baňky, zvonky na stromeček, které nikdy nezacinkají, štoly na stůl či adventní kalendáře.

„Když jsme se od kamarádky dozvěděly, že je v Modré výstava patchworku, nemohly jsme si ji nechat ujít. Přišly jsme se pokochat a inspirovat, ale také si udělat radost a nějaký ten prodejný exponát koupit," svěřily se Jana Kolečková a Elen Křížková z Uherského Hradiště.