Řada z nich byla velmi zajímavých – vždyť se bez výjimky jednalo o vína, která byla na lokálních i celostátních přehlídkách oceněna minimálně stříbrnou medailí.

„Ve dvacetibodovém hodnocení to znamená osmnáctku a výše, ve stobodovém pak minimálně dvaasedmdesátku,“ vysvětlil hlavní organizátor koštu Milan Trojek. Ten si přímo na různých degustacích pečlivě vyznačoval vína, která si pak na mistřickou výstavu objednal.

Účastníci páteční ochutnávky, kterým k dobré náladě vyhrávala cimbálová muzika Mladý Včelaran, v katalogu bodové hodnocení jednotlivých vzorků nenašli. Nebyla zde ani žádná degustační komise.

„Člověk tak není ovlivněn udělenými body a může si na víno udělat svůj vlastní názor. Ten bývá mnohdy úplně jiný, než jak praví hodnocení v katalogu,“ tvrdí Milan Trojek, který se k výrobě vína a celému vinařskému oboru dostal teprve před několika lety díky přítelkyni.

„Nyní mám mezi kamarády spoustu vinařů a potvrdil jsem si jeden známý fakt – že víno spojuje,“ dodal.