Dluhy vzniklé v době manželství jsou společným majetkem, nezanikají ani po rozvodu. Ženu tak navštívil exekutor

Samoživitelku ale jednoho dne překvapí exekutor klepající na dveře jejího bytu, který po ní požadoval uhrazení dluhu ve výši asi sto dvaceti šesti tisíc korun za jejího manžela. Jinak je prý nucen přistoupit k exekuci jejího majetku.

Paní Martina je však už nějakou dobu rozvedená a doposud žila v přesvědčení, že exmanžel řádně platí dluh ještě z doby jejich manželství a splácení dle podepsané smlouvy s ní nikterak nesouvisí. Vzal si totiž úvěr přibližně na sto padesát tisíc korun. Ovšem po rozvodu se odstěhoval neznámo kam a ani jeho bývalá žena netuší, kde by mohl být.

„Opak je ale pravdou. Dluhy vzniklé za doby manželství jsou společným majetkem a nezanikají ani po rozvodu. Zákon říká, že je jedno, kdo částku bude hradit a v jaké míře. Jeden z manželů nebo oba musejí platit," říká k problému, do kterého se paní Martina dostala, Ondřej Prchlík, terénní pracovník Dluhového poradenství Samaritán. Právě na něj se samoživitelka obrátila v nelehké situaci o pomoc.

Exekutor proto při vymáhání dluhu zamířil do bytu ženy najisto. Úředníci se totiž nemohli jejího exmanžela dopátrat nikdo o něm nevěděl.

Zato matka se nacházela na pevně dané adrese a měla jasný příjem od České správy sociálního zabezpečení. Přikázat měsíční srážky z jejího bídného příjmu se mu nepodařilo. Patřičné úřady navíc vydaly rozhodnutí, že v případě samoživitelky nemají co srážet. Exekutor se chystal přistoupit k zabavení majetku.

Exekuci prozatím odložili

„Sepsali jsme návrh na odklad exekuce. Pověřeného exekutora jsme informovali o tom, že se žena nachází v přechodné situaci, která neumožňuje hradit exekuci. Do této situace se nedostala vlastní vinou, což je právě případ mateřské. V návrhu jsme žádali o odklad výkonu exekuce do doby, než se situace zlepší," líčí postup, kterým ženu vytahovali z potíží, terénní pracovník Samaritánu Ondřej Prchlík.

Platební neschopnost úředníci umožnili do dne, než samoživitelka opět nastoupí do práce a začne si vydělávat. „U paní Martiny bylo hlavním cílem zabránit tomu, aby nedošlo k zabavení majetku a věcí, které potřebuje už kvůli péči o miminko," vysvětluje Prchlík.

Během procesu se samoživitelkou úředníci navíc zjistili, že její exmanžel neplatí výživné na dítě. „Navrhl jsem jí proto, ať podá trestní oznámení na policii kvůli neplacení výživného. Je to totiž trestný čin, za který hrozí i trest odnětí svobody," podotýká terénní pracovník.

Paní Martina tak učinila a podala trestní oznámení. Exekutor to přijal s tím, že půl roku počká s výkonem exekuce a pak bude požadovat srážky z příjmu.

„Bylo to jen částečné vítězství. V tomto případě lze na určitou dobu výkon exekuce přerušit," uzavírá Prchlík.