„Celkově místní folklor patří mezi moje velké koníčky a vlastně mimo něj žádné další velké zájmy nemám. Už odmala jsem navštěvovala různé soubory díky iniciativě rodinných příslušníku, ačkoliv rodiče sami v kroji nechodívali," odhalila prvotní impulsy teprve sedmnáctiletá Alžběta Vardanová. Přestože je letošní hodová sezóna částečně ovlivněna květnovou jízdou králů, zůstává Michal Duda poměrně klidný.

„Starší i mladší stárci jsou členy královy družiny, takže už intenzivně probíhá jezdecký výcvik. Nicméně v průvodu jsem seděl na koni již jednou, a tak mi přípravy nepřijdou nijak zvlášť náročné. Navíc mám folklor rád. Je to spíš zábava," popsal zapojení stárků do jízdy králů dvaadvacetiletý mladík z Kunovic. Sám působí v souboru Kunovjan a vede s Terezou Habartovou mladší ročníky v souboru Děcka z Kunovic, který od první třídy navštěvoval. Byl i mladším stárkem na rozdíl od Alžběty Vardanové, na níž první stárkování teprve čeká.

„Za mladšího stárka jsem byl v roce 2012. Po čtyřleté pauze se tedy na čelo průvodu vracím," dodal Michal Duda. Doprovodu v roli mladších stárků se ujmou Babeta Čápková a Adam Jašek. Letos se Svatováclavské hody s právem uskuteční v Kunovicích od 23. do 25 září. Slavnosti se zde pojí s postavou Svatého Václava patrona země české. Tradičně hody v Kunovicích oživuje také doprovodný program, který většinou obsahuje jak Jarmark vína, ochutnávku hodových specialit a koncerty, tak samozřejmě hodovou zábavu.