„Kuchyně už zásadní rekonstrukci potřebovala opravdu hodně dlouho. A já si moc vážím toho, že když radnice k rekonstrukci přistoupila, pojala ji skutečně velkoryse," uvedl Marek Tvrdoň.

Celkově přestavba kuchyňského komplexu stále město Kunovice šest milionů sedm set čtyřicet dva tisíc korun. „Taková investice do školní jídelny se může zdát zbytečně vysoká, ale sama jsem měla možnost přesvědčit se, jaký je rozdíl v kvalitě jídel vycházejících z nové kuchyně. Pokud se náklady vrátí do tří let, jedná se o velmi výhodnou investici i z ekonomického hlediska, které však v tomto případě nebylo tím nejhlavnějším kritériem," vysvětlila Ivana Majíčková.

Návratnost celého projektu by totiž měly zajistit nové, úsporné technologie. Myčky, kotle, sporáky a konvektomaty by měly uspořit až čtyřicet procent energie. Navíc některé nové přístroje dokáží nahradit několik jednoúčelových strojů a upravovat potraviny bez přítomnosti obsluhy.

V rámci rekonstrukce se změnilo i dispoziční řešení prostoru včetně přesunu strojovny, spádování podlah, pořízení nové vzduchotechniky. Původní výdejní okna byla nahrazena roletami. Samotná nejmodernější stravovací technika stála přes dva miliony korun. (vt)