„Jsem velice ráda, že vás všechny můžu zase s radostí přivítat, abychom mohli společně zahájit příchod adventního času, svátek radostného očekávání. Tato záležitost se stala u nás už tradicí. Přestože nám byly uplynulé dva roky upřeny kvůli pandemii covidu, dnes se u chalupy Strmenských scházíme už po sedmnácté,“ tetelila se blahem kudlovická starostka Renata Čechmánková.

A když se tak Kudlovičtí znovu u zmíněné chalupy sešli, poděkovala první žena obce všem těm, kteří se na přípravě adventního setkání podíleli. Pracovníkům obce, sboru dobrovolných hasičů, ale také účinkujícím, mužskému a ženskému sboru z Kudlovic.

Ilustrační foto
Rockové koledování na nádvoří Galerie Slováckého muzea bude poslední

„Připravili jsme pro vás, jako obvykle, něco k zakousnutí, ale i k zapití, a můžeme si společně pak i zazpívat nějakou tu koledu,“ řekla starostka Čechmánková a popřála návštěvníkům příjemnou pohodu i zábavu, ale také hezky prožitý podvečer.

Pravou adventní i předvánoční atmosféru zažívaly v sobotním podvečeru téměř dvě stovky lidí na prostranství mezi historickou chalupou Strmenských, zvonicí a staletou lípou na návsi v Kudlovicích. K úplné dokonalosti chyběla jen bílá sněhová peřina.

Pod velké nazdobené kolo od vozu se čtyřmi bílými lucerničkami, zavěšené v průčelí chalupy Strmenských, které symbolizovalo adventní věnec, letos nepřinesli Kudlovičtí několik desítek malých adventních věnečků, aby jim je jako v minulých letech kněz požehnal.

„Adventní věnce přinesli lidé na čtvrteční mši svatou do kaple svatých Andělů Strážných, kde jim je požehnal P. Stanislav Matyáš, duchovní správce huštěnovické farnosti,“ informoval Zdeněk Jabůrek, někdejší starosta Kudlovic.