V sobotu odpoledne předcházela koštu degustace 340 kořalek, z nichž 165 jich bylo z modrého ovoce, 136 z letního ovoce a devětatřicet bylo likérů. Raritou mezi nimi byl likér zázvorový a Che Guevara.

Nápad pořádat košty slivovice se zrodil v hlavách kostelanských nimrodů. Stalo se tak poté, co pomyslnou tečku za kořalkovými košty udělali tamní chovatelé drobného zvířectva.

„Po nich štafetu koštů převzali myslivci, jejichž předsedou byl Stanislav Verbík, který byl shodou okolností členem chovatelů v obci. Když jsme se do prvního ročníku koštu pálenek pouštěli, brali jsme jej jako zkušební a počítali jsme, že se na něm sejde na 80 destilátů. Ale ono jich bylo sto padesát,“ zalovil v paměti jednatel kostelanských myslivců Ivan Mařák.

Protože košty začaly mít u veřejnosti velký ohlas, staly se v Kostelanech oblíbeným dostaveníčkem milovníků pálenek.

Údajně jediným, který se na Slovácku koná v režii myslivců.