Obětní stůl nutně potřeboval restaurátorský zásah kvůli červotočům, kteří jej téměř zničili. Proto byl rozebrán a zhruba na rok odvezen na opravy k akademické sochařce Kateřině Čihákové Myškové do Chlumce nad Cidlinou. „Zpět se montoval po etapách, od podstavce až k horní části. Instalace skončila asi před dvěma týdny," uvedl bývalý starosta obce a současný zastupitel Karel Stojaspal.

Po mši svaté odsloužené farářem Petrem Martinkou vyhrávala dechová hudba a zazpíval sbor, následovalo shromáždění obyvatel a pozvaných hostů na farním dvoře. Nechyběl zde ani honorární generální konzul České republiky v americkém státě Texas Raymond Snokhous s manželkou Clarice.

Ten platí za velkého dobrodince s dobrým srdcem, což dokázal tím, že dokázal sehnat značnou část z celkové sumy 1,3 milionu korun, která byla k restaurování oltáře potřeba. Sám věnoval deset tisíc dolarů.

Snokhous je vnukem českého kováře, jenž do USA na konci devatenáctého století přicestoval z jihočeské vesnice Majdalena. Žije, stejně jako řada dalších krajanů, v městečku West, které v dubnu postihl katastrofální výbuch továrny na hnojiva. Při včerejší příležitosti si tak převzal od místních výtěžek ze sbírky, kterou pro West uspořádali obyvatelé Korytné a Strání.

„Naše přátelství zprostředkoval před jedenácti lety Jan Mazuch, jenž působil v Americe na ambasádě a získal kontakty. Snokhous nám tehdy spolu s dalšími krajany přispěl na pořízení varhan. Když byla v Čechách povodeň, Korytná zase darovala Majdaleně 70 tisíc korun," popsal Karel Stojaspal fungující vzájemnou výpomoc.

Manželé Snokhousovi budou za své dobročinné aktivity oceněni také na velehradských Dnech lidí dobré vůle.