Do plánu obce Modrá a tamních vinařů uspořádat jednu z největších kulturních akcí ve vesnici, které se v uplynulých ročnících zúčastňovalo pět až osm stovek milovníků vína a dobré zábavy, zasáhla druhá vlna koronaviru, takže kvůli ní bylo nutné zaručit dodržení pravidel ministerstva zdravotnictví. Aby se tak stalo, uspořádali pořadatelé vinobraní, představující především oslavu úrody a sklizně vinné révy, v komornější podobě, takže nedošlo ke kumulaci velkého počtu návštěvníků.

„Veškerá protikoronavirová opatření vlády jsme naplnili. Třeba každý z účastníků vinobraní měl sklenici, která byla prodávána při jeho zahájení. Do jimi z domova přinesených skleniček nebylo víno naléváno. Na každém ze čtyř stanovišť, kde se vinaři z obce prezentovali svými víny, byly k ochutnání burčáku použity samostatné pohárky, které končily v odpadkových koších,“ informoval starosta Modré Miroslav Kovářík.

Běh pro paměť národa ve Sportparku Rybníček ve Starém Městě
Běžci na Slovácku přispěli k zachování paměti národa

Dvě hodiny po sobotním poledni upoutalo pozornost tří stovek lidí, kteří se shromáždili na prostranství pod historickou kapličkou Panny Marie v centru obce, žehnání perlám letošních hroznů a loňského vína velehradským farářem P. Josefem Čunkem a po starém zvyku i tradiční zarážení hory. K dobré pohodě návštěvníků přispěly písničky mužského a ženského sboru z obce a dětského souboru Modřánek.

„Letos připomínám občanům důležitá protikoronavirová pravidla. Po dědině budou čtyři zastávky. Na koštování musí mít každý speciální koštovací sklenku, kterou nesmí nikomu půjčovat. Nikam se netlačte, udržujte rozestupy. Doporučuje se vnitřně používat i slovácká dezinfekce, slivovice, či jiná kořalka,“ dal návštěvníkům při zahájení akce na vědomí mladý bubeník Brunteles Dominik Talaš.

Hraběnčin příjezd

Ještě než hotaři zakopali jámu s „horou“, spatřil starosta, mající zrak jako ostříž, v kočáře přijíždějící hraběnku Markétu alias Markétu Hruškovou z hradu Buchlova, které vyšel v ústrety a přivedl ji pod kapličku mezi krojované.

„Děkuji vám za pozvání na vinobraní a přeju vám hodně hroznů. Ať se vám z nich jako každý rok zase podaří udělat dobré víno, které ráda piju,“ nechala se slyšet hraběnka Markéta, opět ve zbrusu nových šatech.

Lhotský Gulášfest
Lhotský Gulášfest vyhráli myslivci. Slovenský tým zastavil koronavirus

Po slavnostním přípitku vínem se vydali krojovaní šohaji a děvčice, domácí a přespolní na obchůzku ulicemi Modré, aby se zastavili na čtyřech stanovištích místních vinařů, kteří je pohostili loňskými víny a letošním burčákem. Na kvalitu vinných moků dohlédla rada zkušených vinařů, která rozhodovala, komu přiřkne právo k pěstování vína, ale také určila, které víno se stane šampionem letošního vinobraní.

„Tím se stal Tramín červený ročníku 2019 od Antonína Grebeníčka z Modré,“ informoval Lubomír Sláma.