Zřejmě toužili ochutnat 19 nejlépe hodnocených vín podle odrůdy, ale i řadu z 349 bílých, 138 červených a 32 rosé vín od vystavovatelů ze čtyřiceti obcí východní a jižní Moravy.

„Vína z loňské úrody hroznů mají ještě trochu kyselinky. Že bychom mohli na únorové výstavě říct, že už je mladé víno hotové, tak to v žádném případě. Víno je nekonečný živel. Vinař by měl s mladými víny stále ještě pracovat,“ nechal se slyšet traplický Josef Bičan, garant jalubské degustace a držitel oprávnění k degustaci vína v České republice i v zahraničí.

„Zajímavá jsou červená vína ročníku 2019, protože sluníčko vinařům přálo. Jsou vybarvená, chuťově harmonizovaná. Vína, jimiž se budou vinaři prezentovat na výstavách v dubnu a květnu mohou být podle mého soudu excelentní,“ neodpustil si poznámku Josef Bičan. Spolu s ním zasedlo šest dní před koštem k hodnocení 519 vzorků vín 46 ostřílených vinařů v třinácti degustačních komisích, kteří rozhodli o nejlépe hodnocených vínech dle odrůdy.

VE VÍRU TANCE. Krojovaní i tancechtiví v civilu si v sobotu přišli v Babicích na své.
Moravská a slovenská beseda umocnily X. krojový ples v Babicích

„Náš košt je velice brzký na hodnocení mladých vín z hroznů sklizených v loňském roce. O druhé únorové neděli mu na Slovácku předcházely pouze dvě výstavy vín, v Kudlovicích a Míkovicích. S mladými víny je třeba stále ještě pracovat, aby až si takzvaně sednou, se ukázaly v květnu a červnu, nebo třeba až příští rok,“ okomentoval

jalubské koštování vína jeden z jeho pořadatelů Dušan Ondráš. Poznamenal, že ve vínech ročníku 2018, které byly krásné, bylo podle něj hodně hořčin, v těch ročníku 2019 je dost kyselinek.

„Z vín, která jsem během čtyř hodin ochutnal, jsou některá lepší, jiná horší. Ale nejsem na koštu od toho, abych kritizoval. Fajnšmekři si tu určitě našli dobrá vína a přišli si jako já na své,“ svěřil se Marek Kadlčík z Veselí nad Moravou.

Kultivovanou atmosféru koštovacího rituálu tekutých dobrot z hroznů podkreslovala cimbálová muzika Kunovjan.

Krojový ples se také v Hluku stal událostí, při níž představili veřejnosti letošního krále a jeho družinu. Došlo k tomu v sobotu 22. února večer v tamní sportovní hale. Foto s letošním hluckým králem Markem Šuránkem.
Svého krále představili také v Hluku. S velkou slávou na krojovaném plese