Slavností obřad tam začne před jedenáctou hodinou vystoupením mužského pěveckého sboru Old Stars Hradišťan. „Za přítomnosti představitelů města a vinařů předá nové víno do povolaných rukou svatý Martin na bílém koni v doprovodu krojované chasy z Národopisného souboru hradišťského gymnázia," prozradila Deta Vaculíková z Městského informačního centra.

Ochutnávat svatomartinská i ostatní mladá vína bude ale za doprovodu cimbálové muziky Kunovjané možné ve vinném stanu na náměstí až do pozdních odpoledních hodin.

Souběžně se od 9 hodin uskuteční v prostorách hradišťské Reduty 3. ročník přehlídky Slovácko v tradici. Na řemeslném jarmarku se představí 35 nositelů ocenění Tradiční výrobek Slovácka.

Hold mladému vínu vzdají také ve vinařském městysu Polešovice. Víno a Martina na bílém koni tam zpěvem přivítají Chlapi z Vážan a odstartují tak ochutnávku, u které nebude chybět husa ani další lahůdky.

Pod nálepkou svatomartinské se tradičně konají také několikery hody na Slovácku. Letos se to týká Stříbrnic, Bánova, Nedachlebic, Kudlovic, Břestku a Buchlovic. Nepokulhávají rovněž různé restaurace, například hotel 
a restaurace Koníček připravil ode dneška husí hody. Na stejné pochoutky zve rovněž Zámecká kavárna v Hluku nebo restaurace Sport v Babicích.