V Hluku si jako jediná polepšila KDU-ČSL, která zároveň získala nejvíc procent (29,09 %), tedy šest mandátů oproti předchozím třem. Spolu s Hlučany a ODS získala patnáct mandátů z jednadvacetičlenného zastupitelstva.

Koalice zůstává

Koalice tedy zůstane stejná, město ovšem bude mít nového starostu. Jana Šimčíka (ODS) po dvaceti letech nahradí Martin Křižan z vítězné KDU-ČSL.

Jeho nástupce zatím přesně neví, jakým směrem město v následujících letech povede. „Nečekal jsem, že funkce prvního muže Hluku padne na mě. Nemám proto zcela přesnou představu o svých budoucích starostovských plánech," vysvětlil Martin Křižan.

Už teď je ale rozhodnutý pokračovat v nedokončených úkolech. „Záležitosti jako Penkův statek nebo hlucké náměstí se samozřejmě budou řešit. Co se jiných plánů týče, nejprve si musím vyřešit osobní záležitosti," uvedl budoucí starosta.

Takřka všechno při starém zůstalo v Bojkovicích. „Podepsali jsme smlouvu o koalici, která oproti minulému období zůstává velmi podobná," potvrdil Petr Viceník, který obhájil post prvního muže Bojkovic. Do křesla místostarostky opět usedne Zdeňka Ondrušková a funkce neuvolněného místostarosty se ruší.

Lidovci v radě

Koalice zde bude sestávat z vítězných Občanů pro město, kteří získali 28 % hlasů, ČSSD, TOP 09, sdružení nezávislých kandidátů Chceme zde žít lépe a KDU-ČSL. Její členové v minulém volebním období v radě města chyběli, nyní však získali druhý nejvyšší podíl hlasů, a to 14,38 procenta. Stejně jako v Hluku získali členové koalice patnáct mandátů z jednadvaceti.

Jak potvrdil politolog Karel Páral, v malých městech je většinou proces tvorby koalic rychlejší než v těch větších. Ideologická vzdálenost koaličních stran zde hraje velmi malou roli. „Spojení, která by byla na vládní, ale někdy i krajské úrovni předmětem tvrdé kritiky, fungují v těchto městech často bez větších problémů. Záleží spíše na osobních vazbách a na schopnosti spolupráce konkrétních zastupitelů," uvedl Karel Páral.

ADÉLA BURÁŇOVÁ