„Jedná se o výběr zajímavých, známých i málo známých pověstí z Chřibů a chřibského podhůří od několika žijících i nežijících autorů. Výběr pověstí provedl a doplnil je komentáři bývalý šéfredaktor Slováckých novin a spisovatel Jiří Jilík,“ informoval Bořek Žižlavský, autor většiny doprovodných fotografií.

Mimo ně bude kniha ještě doplněna krátkými medailonky autorů pověstí s jejich fotografiemi a dalšími dokumenty.

„S Jiřím Jilíkem jsme na knize pracovali od loňského roku, ačkoliv v úmyslu jsme ji měli připravit už dříve. Bude to 11. publikace, na které jsme spolu od roku 2003 spolupracovali,“ svěřil se Bořek Žižlavský.

Netajil se tím, že nový svazek hodlají veřejnosti společně představit 10. listopadu v Archeoskanzenu Modrá.

Kniha Chřiby – Pověsti z hor i podhůří nabídne celkem 18 pověstí od 16 autorů. Z těch známějších lze jmenovat například pověst o Buchlově kameni, o tzv. lípě neviny na Buchlově a další.

„Mezi méně známé náleží například pověst o Pohanské lípě na Salaši, Adamově jámě nedaleko Bunče, Kostelanských hastrmanech, vílách od sirkové studánky za Břestkem,“ dal nahlédnout do knihy Bořek Žižlavský.

Autory pověstí jsou kupříkladu Bedřich Beneš Buchlovan, Josef Dostál, Jan Jetelina, Antonín Krybus, František Malík, František Přikryl, Julius Skřítek, Josef Župka, František Saleš Pluskal Moravičanský a další.

S pověstmi přicházejí i členové Expedice Chřiby – Jiří Blaha, pověst z Kostelanska na Kroměřížsku, Jiří Jilík z Modranska a Bořek Žižlavský z Buchlovicka. Čtenáři se nepochybně mají nač těšit.