„Osobně tuto možnost vítám. Můžu si na kole dojet až téměř k místu, na které potřebuji. To my hůře pohybliví uvítáme," schvaluje současné možnosti cyklistů Josef Hanák z Uherského Hradiště.

Zcela opačně však záležitost vnímají například nevidomí. „Možnost jízdy na kole v centru města není šťastným řešením. Spousta cyklistů totiž jezdí bezohledně. A třeba nám nevidomým konkrétně vadí i stojany na kola, které leží různě roztroušené po městě," uvedla pro Slovácký deník Helena Křiváčková.

Do Havlíčkovy a Prostřední se na kole nesmí

Výrazných změn se cyklisté i chodci v centru Uherského Hradiště dočkali na počátku loňského léta. Vedení města totiž nově umožnilo pohyb na jízdních kolech v prostorách obou hlavních náměstí Masarykova i Mariánskho, stejně jako v přilehlých ulicích Josefa Stancla a Jindřicha Průchy. Zapovězeny tak zůstaly pro cyklisty už jen dvě ulice Havlíčkova a Prostřední. V jejich případě se podle vyjádření radnice jedná o místa s nejvyšší intenzitou pěší dopravy, navíc v relativně úzkém prostoru.

Představitelé města nicméně avizovali, že opatření po sezoně vyhodnotí a v případě potřeby přistoupí ke změnám. Ve hře byla dokonce i možnost otevření posledních dvou zmíněných ulic pro jízdní kola. Žádné změny se ale nejspíš konat nebudou.

Soužití cyklistů a chodců v centru zatím bez problémů

„Průjezd cyklistů ve vybraných ulicích pěší zóny přijala veřejnost v podstatě bez výraznější odezvy. Dosavadní provoz zatím ukazuje, že společná přítomnost cyklistů a chodců ve vybraných částech pěší zóny má pozitivní efekt. Nezaznamenali jsme žádné kolize či stížnosti na ohrožení chodců projíždějícími cyklisty. Proto zatím předpokládáme zachování stávajícího stavu," informoval mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Pouhé dvě ulice, do kterých cyklisti v centru města na kolech nesmí, by mohly svádět k tomu, aby „kolaři" nakonec projížděli i jimi, nicméně takový nešvar se naštěstí nepotvrdil.

„Nekázeň některých cyklistů se nám nejspíš nepodaří vymýtit nikdy, nicméně řekl bych, že počty přestupků ve zbývajících dvou ulicích zůstávají u cyklistů zhruba stejné jako před zmíněným opatřením. Takže značení nejspíš opravdu respektují," konstatoval velitel městské policie v Uherském Hradišti Vlastimil Pauřík. Podle jeho názoru je dobře, že ulice Havlíčkova a Prostřední jsou pro cyklisty i nadále nepřístupné.

Co vy na to? Omezili byste pohyb cyklistů ve městě, nebo ne? Diskutujte na našem webu.

Anketa není časově omezena. Hlasovat můžete 1x za 15 minut z jedné IP adresy