Tímto veršem zval starosta Huštěnovic Aleš Richtr bývalé stárky a stárkyně na historicky druhé setkání u číše vína a při cimbálové muzice, a to u příležitosti víkendových kateřinských hodů s právem.

Ty měly všechno, co k hodům patří, byť se uskutečnily s několikadenním předstihem přes svátkem Kateřiny. Ba měly ještě mnohem víc. Radnice vydala k hodům nejen speciální zpravodaj, ale také obecní kalendář na rok 2014. Fotografie v něm provedou ty, kdo si je zakoupí, devadesátiletou historií kateřinských hodů v obci. „Nebylo možné, aby se do daného počtu fotografií dostali všichni huštěnovičtí stárci a stárky. Proto jsme se soustředili na ukázku slováckého kroje a slavnost hodů jako takovou," svěřila se Alena Bazalová, kronikářka obce a jedna z autorek kalendáře.

Zvláštností devadesátých kateřinských hodů bylo, že v čele krojované chasy kráčel mladší stárkovský páreček, osmiletá Hlavačková Maruška a stejně starý Slezákův Mareček. Ti vyšli s hodovými atributy z domu stárky Alžběty Petruchové.

Pro tu si došla chasa vedená stárkem Miroslavem Hlaváčkem, čtyřiadvacetiletým studentem informatiky na Masarykově univerzitě v Brně. „Alžbětka je muzikantka, sportovkyně také je, v pohybu vždy exceluje, na bruslích i v bazéně. Tož, už vyjdi, milá stárko, došla už aj cimbálovka Rubáš, tož, už sa nám nastrojená v plné kráse ukaž," vyvolával Mirek před domem Petruchů, z něhož v letech 2008 a 2009 vycházel jako starší stárek Vojtěch, bratr letošní stárky Alžběty.

V sobotu přebrala po Vojtovi tradici a stala se stárkou v Huštěnovicích. „Na medicíně v Brně je to boj, nedovolí mně tam nosit kroj. Dnes nebudu pitvat ani na housle hrát, dnes budeme hodovat. Teď už si přichystejme pohárky, dnes jdou dva muzikanti za stárky," přivítala s nadšením stárka, chasu i huštěnovické i přespolní občany Alžběta Petruchová.

Že bude s Mirkem letos hodové chase kralovat bylo jasné už po loňských hodech.

Tančící a prozpěvující šohaji a děvčice, doprovázeni dechovou hudbou Boršičankou a cimbálovou muzikou Rubáš si od domu Petruchových vyšlápli na radnici vyžádat od starosty povolení ke konání hodů.

„Letos máme zvláštní stárky, ale mám z nich radost, dokazují, že tu máme moc nadějný dorost. K Mirkovi a Alžbětě se dnes Maruška s Marečkem přiřadili, a tím čelo naší chasy, notně omladili," přivítal starosta chasu u radnice. Hody povolil a doporučil chase, aby se šla posilnit, protože to večer u muziky dost náročné může být.

Pak pozval všechny bývalé stárky a stárkyně do obřadní síně. „Při oslavě jubilea to tak vždycky bývá, že je dobré zavzpomínat, při skleničce vína," nechal se slyšet starosta. Prozradil, že v uplynulých devadesátileté historii kateřinských hodů si obléklo 298 stárků šorce a nohavice. Na sobotní setkání jich bylo pozváno na sto osmdesát.

„Přišlo jich sto patnáct. Byl mezi nimi třeba Zdeněk Bazala, který stárkoval v roce 1950, nebo manželé Růžena a František Býčkovi, kteří vládli hodové chase před šedesáti lety," informovala kronikářka obce Alena Bazalová. Některým párům se podle ní jednou stárkovat zdálo málo, tak si je čtrnáct ještě jednou zopakovalo.

„S Věrou Bazalovou jsem stárkoval v roce 1972 a poté jsem ještě deset roků chodil na hody v lajblu. V mém tehdejším kroji jde dnes s mojí dcerou její přítel. Byl bych rád, kdyby dcera v Huštěnovicích stárkovala," pohrával si s myšlenkou Josef Hrňa.