Kartičku s tímto veršem a pozvánkou na akce boršických vinařů letos i v příštím roce obdrželo na sto dvacet vínomilců, kteří přišli v pátek večer do kulturního domu na šesté svatomartinské chutnání vína.

Byť teplota se venku vyšplhala k 13 stupňům Celsia, chutnání mladého vína v Boršicích avizovalo blížící se nástup zimy. Zároveň ale bylo oslavou práce pěstitelů vína, kteří toho večera předložili návštěvníkům první výsledky své letošní práce v podobě 130 vzorků mladých vín.

Klikni na obrázek

Než zacinkaly sklenice při přípitku s vinným mokem z letošních hroznů a rozproudil se v sále kulturního domu družný hovor, věnovali návštěvníci pozornost přednášce Aloise Tománka, boršického šlechtitele révy vinné a propagátora nových odrůd. Ten pěstitelům révy přiblížil odolné odrůdy révy proti hnilobám i v deštivém roce, jaký byl třeba ten letošní.

Výnosy jsou letos velmi dobré, kvalita hroznů lehce pod průměrem

„Preferuji klony a odrůdy, které mají volnější hrozen. Z těch novějších je to třeba odrůda Dornfelder, mající volný hrozen, proto tolik netrpí hnilobou. U nás jde zatím nedoceněnou odrůdu. Pak je to ještě klasická odrůda Pálava, jejíž bobule mají tuhé slupky," zmínil boršický šlechtitel révy vinné.

Zdůraznil, že odrůdy révy by měly mít volný hrozen, aby se bobule vzájemně nedotýkaly. Když třeba některé odrůdy, jako třeba Neuburské, Sylvánské zelené či Veltlínské červené rané jsou bobulemi, jak se říká, nadité, stačí v deštivém roku, aby jedna bobule shnila. Pak začne hniloba celého hroznu a ta se šíří vinicí.

„Co se týče výnosů, byl letošní rok velmi dobrý. Pokud jde ale o kvalitu hroznů, ta byla mírně pod průměrem. Hrozny jsem sklízel při 15 až 17 stupních cukernatosti. Odrůda Solaris byla v cukernatosti rekordmankou. Měla 19 stupňů cukru," svěřil se Alois Tománek.

Košt v Boršicích na sv. Martina neudělali záměrně

Předseda boršických zahrádkářů Libor Vranka neskrýval radost z rekordního počtu vzorků mladých vín. Oproti loňsku se těch svatomartinských sešlo o 26 víc než loni, proti předloňsku o 15 více. Naznačil, proč se ochutnávka mladých vín neuskutečnila v den svátku Martina. „Vinaři si totiž při vínečku rádi posedí a povykládají. Jít před pracovním dnem koštovat víno, to nám nepřipadne nejvhodnější," vyjevil Vranka důvod opožděného chutnání svatomartinských vín.

Příjemnou atmosféru ochutnávky přišla nasávat už podruhé studentka žurnalistiky v Brně Andrea Gabrielová.

„Mám ráda dobrá červená i bílá vína. Pokud si mám možnost mezi odrůdami vybrat, tak Tramín červený," prozradila s pousmáním budoucí novinářka.