„Kromě poradenství a pomoci při administrování náhrady škody na hospodářských zvířatech nabízíme chovatelům nově k zapůjčení také sítě a elektrické ohradníky. Pokud šelmy způsobí škody, mají farmáři podle zákona nárok na finanční kompenzaci. Jsme v kontaktu s krajským úřadem, příslušnými obecními úřady i hospodáři," vysvětluje Jiřina Gaťáková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Bílé Karpaty.

„Chovatelům doporučujeme, aby svá hospodářská zvířata (zejména ovce, kozy či mladý skot) hlavně na noc řádně zabezpečili: umístili je například do pevného objektu nebo do vyšší, nejlépe dvojité ohrady v blízkosti domu, je-li to možné. Osvědčuje se také připěvnění barevných pruhů látky, takzvaných zradidel, na ohradu. Klasickou ochranou hospodářských zvířat na pastvině je trvalá přítomnost velkého pasteveckého psa u stáda – vyplatí se zejména při chovu většího počtu ovcí nebo koz. Zkušenosti z německé Lužice či Beskyd ukazují, že škodám je možné předcházet," říká Jiřina Gaťáková.

„Vlci jsou pro krajinu důležití. Jsou výborní lovci a mohou tak pomáhat regulovat přemnoženou spárkatou zvěř, která způsobuje značné škody zemědělcům i lesníkům. Velké šelmy si ke své obživě přednostně vybírají slabé a nemocné kusy a zvyšují tak kondici populace volně žijících srnců, daňků, muflonů i divokých prasat," uzavírá Jiřina Gaťáková.

Bílé Karpaty leží na okraji areálu, ve kterém se vlci pohybují. Letos byla hlášena jejich pozorování z Beskyd a slovenského příhraničí. V Bílých Karpatech se v posledních deseti letech objevili několikrát, nezdá se však, že by zde žila stabilní populace této vzácné šelmy.

Kromě karpatské populace přicházejí do České republiky vlci také z německo-polského pomezí, z oblasti Lužice.

Jejich výskyt byl letos potvrzen na Kokořínsku, Broumovsku, Frýdlantsku, Jeseníkách, Šluknovském výběžku či Krušných horách.