Vedení obce proto došla trpělivost a na posledním jednání rady schválilo nákup fotopastí. S jejich využitím přitom mají zkušenosti v poslední době i v Podolí či Starém Městě.

„Jsem určitě pro jejich pořízení. Někdo nám totiž pravidelně proniká přes plot do sběrného dvoru, kde se na druhý den objevují i dvě stě kilové černé skládky starých spotřebičů či nábytku. To vše musí obec odklízet za své,“ sdělil jeden z důvodů pořízení nástražného systému bílovický radní Adam Skovajsa.

V Olomouci byli vysvěceni noví pomocní biskupové Antonín Basler a Josef Nuzík (uprostřed)
Straňana Nuzíka vysvětili biskupem. Ceremoniálu přihlížely dva tisíce věřících

Druhým místem tvoření černých skládek jsou pak kontejnery tříděného odpadu u tamní točny. „Tam se zase pravidelně nacházejí vyhozené odpadky, které by jinak měly patřit do komunálních popelnic,“ kroutil hlavou Adam Skovajsa.

Vzhledem k tomu, že vedení obce teprve o nákupu fotopastí začalo jednat, nemá informace o jejich počtu ani celkové hodnotě. „V současnosti mám důležitější věci na práci. Nejdříve budeme podrobnosti k jejich pořízení schopni sdělit na začátku listopadu,“ odmítl se dále vyjádřit starosta Bílovic Petr Fusek.

Velký rozdíl v ceně přitom podle Zdeňka Doležala, který zabezpečovací techniku prodává, činí v tom, zdali je past odesílací. Právě u fotopastí, které aktuální snímky pošlou majiteli ihned na mail nebo mobil, cena zpravidla přesahuje za jeden kus šest tisíc korun.