Ani podmračené a chladné počasí neodradilo návštěvníky od tradiční ochutnávky zabijačkových specialit. Někteří dorazili ke skanzenu automobily, jiní na bicyklech, a ti, co chtěli po dobrém jídle trochu potrápit své tělo, odcházeli domů svižným krokem.

„Letos jsme pro účastníky Přivírání skanzenu připravili nejrůznější zabijačkové dobroty z 250 kilogramů vepřového masa. Stejně jako v předcházejících letech je lidé do zbla spořádali. Už kolem třetí hodiny odpolední jsme mohli lidem nabídnout jenom chleba se sádlem a cibulí," usmíval se správce skanzenu Lubomír Sláma.

V opevněném hradisku mohli návštěvníci ochutnat nejen dobroty z dobře vykrmených pašíků, ale také výrobky od producentů tradičních výrobků Slovácka či pětatřicet kořalek a likérů ze Slovácka i Slovenska. Ve skanzenu vyhrávala skupina Lončáci a děti tu bavil kouzelník Šeklin se svojí show.
Brána skanzenu nebude podle Lubomíra Slámy nedobytná před veřejností ani v posledních dvou měsících letošního roku. Ve všední listopadové dny, kromě pondělí, bude brána skanzenu pro návštěvníky pootevřená od 10 do 16 hodin. Stejnou možnost budou mít také předem objednané skupiny. I o vánočních svátcích bude brána pod strážními věžemi pro lidi otevřená. „Skanzenem zatím letos prošlo 80 tisíc návštěvníků z Česka i ze zahraničí, což je o 40 tisíc víc než v roce 2012 a o dvacet tisíc víc než za stejnou dobu loňského roku," pochvaloval si správce archeoskanzenu. Radost měl z toho, že do slovanského sídliště před několika dny zavítal prezident republiky Miloš Zeman se svojí chotí.