Jak to zařídit, aby ten první krok do nového roku byl aspoň trochu pozoruhodný? Nechat se zlákat na hory s kamarády? Jestli jste to rozhodování nechali zase až na tu nejposlednější chvíli, budete mít možná problém sehnat místo v penzionech či chatách v Bílých Karpatech i Chřibech. Ale možná vám ještě tento článek pomůže najít místo, na němž oslavíte toho nejlepšího silvestra.

Máte-li na oslavu posledních hodin roku vyhrazeno málo času a nechce se vám jezdit daleko na dlouhé pobyty, můžete strávit silvestra v hotelu Skanzen Modrá.

„Ještě máme pro silvestrovský pobyt v hotelu s devadesáti lůžky několik volných míst. Součástí opravdu bohatého silvestrovského programu bude prohlídka Centra slováckých tradic, sladkovodního biotopu Živá voda a terária, které je v budově hotelové dependance,“ informoval ředitel hotelu Josef Hájek. Gurmáni si přijdou na své při společné večeři s tříchodovým menu. Poté možná přijde i kouzelník, ale určitě bude o půlnoci velký ohňostroj.

Živý betlém na Modré
Ježíšek byla holčička. Z jesliček na Modré mrkala tříletá Adélka

Čtrnáct pokojů pro 61 osob je na letošního silvestra už rok obsazeno na Chatě Jana na Lopeníku. Největším lákadlem chaty na samotě v Bílých Karpatech je krásná příroda a výhled do okolí, ale také zajímavé akce, které jsou tu na přelomu roků pořádány.

„O silvestrovském večeru se uskuteční košt vín z vinařství Zlomek & Vávra. O víně si bude s hosty povídat sommelier, známý lidový vyprávěč a všestranný muzikant Radek Dula,“ sdělil majitel chaty Petr Vařacha. Velkým lákadlem bude podle něj pro hosty, kteří budou na chatě trávit silvestra, wellness centrum s finskou saunou, parní lázní, vířivkou a prosklenou bazénovou halou.

„Když vyjde člověk ze sauny, v bazénu si zaplave, pak si lehne na lehátko a přes skleněnou stěnu se může kochat bošáckým údolím. Škoda jen, že ještě nefunguje sjezdovka, ale běžkaři na lyžích si tu už přijdou na své,“ nechal se slyšet Petr Vařacha.

Štědrý den v Kněžpoli: auto se čtyřmi lidmi obrátil na střechu
Štědrý den v Kněžpoli: opilý řidič obrátil na střechu Passata plného lidí

Lidé, kteří dávají přednost spíše klidnější silvestrovské oslavě v rodinném penzionu nebo na chatě, a nepotřebují bujaré večírky nebo mnoho lidí kolem sebe, mohou zamířit na Holubyho chatu na Velkou Javořinu.

„Její celková kapacita je 31 míst. K ubytování máme ještě šest míst volných. Na chatě ale neplánujeme žádný speciální silvestrovský program, spíše pokojnou oslavu. Na Javořině máme od druhého prosincového týdne asi 25 centimetrů sněhu. Je to tu jako v pohádce,“ svěřila se Martina Dufalová, provozní Holubyho chaty. Už dopoledne se ale budou na Velké Javořině scházet lidé, aby tu oslavili tradiční Silvestr na Javořině.

„Na nejvyšším bělokarpatském vrcholu vzplane už podvanácté vatra přátelství. Věřím, že na Velkou Javořinu přijdou zástupy obyvatel z Česka i Slovenska. U vatry přátelství zazní hymny obou národů. Přípravný výbor Javorinských slavností tu bude lidem zadarmo rozdávat na zahřátí kapustnicu,“ sdělil Martin Beňatinský, starosta slovenské obce Lubina.

Půlnoční mše svatá 24. prosince 2019 se nesla na tónech věhlasné České mše vánoční od Jakuba Jana Ryby v podání velehradského chrámového sboru, sboru Svatopluk a za doprovodu orchestru.
Velehradskou bazilikou se nesla Česká mše vánoční od Jakuba Jana Ryby

Stylový hotel Buchlov, vzdálený asi 300 metrů od brány středověkého hradu, je už beznadějně obsazený. „Máme volný pouze jednolůžkový pokoj, o nějž není velký zájem. Pro návštěvníky uspořádáme komentovanou vycházku ke kapli sv. Barbory, zmínka bude i o hradu Buchlovu. Hosté si mohou individuálně vyšlápnout také po Naučné stezce kolem hradu. Silvestrovská slavnostní večeře bude čtyřchodová, chybět nebude ani letos ohňostroj,“ informoval Pavel Stix, manažer zakázkových akcí.

Osmnáct pokojů se 46 lůžky penzionu Malovaný v areálu Ski park Osvětimany bude přes silvestra obsazeno. „Na silvestrovský večer s bohatým programem, novoročním přípitkem a ohňostrojem se mohou lidé ještě přihlásit, byť u nás nebudou ubytovaní,“ potěšila svým sdělením za Penzion Malovaný Veronika Rokytová.