„Nelítostné dozvuky nočních mrazíků z 26. a 28. dubna, kdy pomrzla očka révy, jsem pocítil při sklizni hroznů ve vinicích na Velehradě i v Kudlovicích. Jejich úroda byla desetiprocentní než obvykle," neskrýval smutek 77letý velehradský vinař Vojtěch Luža, jenž spolu s manželkou vedou dennodenně už půl století záznamy o počasí v regionu. „Od roku 1985, kdy řádila extrémně krutá zima a nebyla téměř žádná úroda hroznů, jsem tak slabou sklizeň ve svých vinicích nezaznamenal," zavzpomínal Vojtěch Luža.

Smutek nad mizernou úrodou hroznů se zračil v očích také 74letému babickému vinaři Františku Maňáskovi. „Zatímco loni jsem z modrých a zelených bobulí hroznů vylisoval 300 litrů moštu, letos ho byla jenom desetina. Bývá však pravidlem, že při slabší úrodě zase bývá vyšší cukernatost," potvrdil babický vinař.

Přízemní mrazíky v závěru dubna se jako černá můra rovněž vybavují Zdeňku Habrovanskému, vedoucímu Šlechtitelské stanice vinařské Polešovice. Mrazy jej na příliš brzy rašících vinicích připravily o 70 procent úrody hroznů. „Odolnější se jevilo Rulandské šedé a ve stanici vyšlechtěné odrůdy Sevar a Mery. Na keřích révy, kde zmrzla hlavní očka, mohla sice vyrazit dvě podočka, ale úroda hroznů je každopádně nižší," informoval šéf šlechtitelské stanice. Mrazíky daly „zabrat" také vinicím na Traplicku. „Stále ještě hrozny sklízíme a dnes už mohu říci, že jsme letos, navzdory mrazům, nepracovali s rodinou ve vinohradech zadarmo. Ačkoliv sklidíme jen třicet procent loňské úrody hroznů, s jejich kvalitou jsem spokojený," řekl traplický vinař Josef Bičan.

Ranním mrazíkům se podle informací ze Svazu vinařů nevyhnuly na konci dubna nejen vinice v Podchřibské oblasti, ale ani na jižní Moravě, byť škody se lokálně značně liší. Nejvíce byly postiženy vinohrady v dolinách, ale mrazíkům se neubránily ani výše položené vinice. Potvrdil to majitel boršického Dvora Pod Starýma horama Petr Gottwald. „Sedmdesátipro­centní výpadek musíme nahradit nákupem hroznů. Jejich cena se pohybuje mezi 25 až 30 korunami, zatímco loni jsme za kilo platili 22 korun. Nakupované hrozny jsou ale vyzrálé," řekl s uspokojením Petr Gottwald.

Mrazíky poškodily z dvaceti procent keře révy vinné ve vinařství Zlomek & Vávra v jihovýchodní části Slovácké podoblasti v CHKO Bílé Karpaty. „My si ale nestěžujeme. Letošní úroda hroznů se vyhnula hnilobám a dešťům, takže je sklízíme zdravé. V moštu z nich je více kyselin, cukernatost je o něco málo nižší než loni. My ale nepotřebujeme výběry z hroznů, které budou sladké nebo alkoholické," vysvětlil Libor Zlomek, pod jehož rukama hrozny zrály, bobtnaly a rostly. Sbírat je budou ve vinicích do konce října.