Situace se zlepšila ve všech okresech v kraji. „Nejvíce se snížil počet uchazečů na Zlínsku a na Kroměřížsku,“ přiblížila mluvčí Úřadu práce Zlín Miriam Majdyšová.

Na Zlínsku nyní míra nezaměstnanosti dosahuje 4,96 procenta, na Kroměřížsku 7,18, na Uherskohradišťsku 5,56 a na Vsetínsku 7, 20 procenta.

Přímo ve Zlíně míra dosahuje 3,99 procenta. „I díky průmyslovým zónám je zde poměrně velká nabídka práce, v krajském městě je rovněž dobrá dopravní dostupnost,“ zdůvodnila mluvčí.

I meziročně je na tom kraj lépe. Ke konci února 2007 míra dosáhla 7, 73 procenta, kdy počet uchazečů překročil 26 tisíc osob. Oproti loňsku se i zvýšila možnost práci získat.

„Před rokem připadalo na jedno volné místo necelých pět nezaměstnaných, dnes tři. Stále převažuje nabídka pro zedníky, svářeče, nástrojaře, zámečníky a obsluhovače obráběcích strojů a strojů na výrobu pryžových výrobků,“ dodala.

Lepší stav lze připsat projektu Najdi si práci ve Zlínském kraji, který byl první a svým záběrem současně největší národní spoluprací zdejších úřadů práce. „Byl určen pro nezaměstnané, kteří nebyli v evidenci déle než rok. Od prosince 2005 do listopadu loňského roku se do něj zapojilo přes osm set osob,“ upřesnila iniciátorka projektu Gabriela Olejníková.

Projekt spočíval v tom, že úřady nabídly zájemcům možnost půlročního poradenství a vzdělávání pro lepší uplatnění na trhu práce. „Poradci v něm nezaměstnané učili, jak správně napsat životopis či komunikovat s potenciálním zaměstnavatelem. Součástí byla i výuka základů počítačů, cizích jazyků a specifická nabídka rekvalifikačních kurzů,“ popsala Olejníková. Dodala, že mezi nejžádanější patřil například řidič, svářeč, počítačový grafik a účetní. „Hodnotíme jej jako velmi úspěšný, protože více než polovina účastníků si díky jeho absolvování našla zaměstnání,“ doplnila její kolegyně Dagmar Zavadilová. O nových podobných projektech prý uvažují i v letošním roce.