„Pokud by měli provést komplexní kontrolu všech ubytovacích zařízení třeba jen v Luhačovicích, zabralo by jim to několik let,“ podotkl mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček.
Ve větších hotelech a zařízeních bývá podle Mitáčka protipožární zabezpečení většinou v pořádku a ubytovaný nebo návštěvník nemusí mít obavy z nějakého ohrožení. „Nejčastějšími prohřešky tady bývají dokumentační nepřesnosti nebo prošlé revize,“ uvedl mluvčí. Daleko více závad podle něj kontroly odhalí spíše u menších ubytoven.
„Tam jsou často blokované únikové cesty, nejsou řádně označeny, chybí hasicí přístroje nebo mají prošlou revizi. I tady je to ale individuální,“ poznamenal mluvčí. Zajímavostí podle něj je například to, že hasiči mohou provést třeba i kontrolu pokojů a u ubytovaného hosta si ověřit, jak je seznámen s evakuačními plány a dalšími opatřeními v případě požáru.
Vzhledem k časové náročnosti kontrol a počtu ubytovacích zařízení v kraji není podle Mitáčka možné provádět tyto v každém objektu každoročně. „Celých pět pracovních dní zabrala kupříkladu v nedávné době našemu pracovníkovi kontrola zlínského hotelu Moskva,“ uvedl mluvčí. Kontrolor podle něj potřeboval den na přípravu, dva dny na samotnou fyzickou kontrolu a další dva dny na zpracování dokumentaci a vytvoření zápisu o kontrole.
A jak se postupuje, když zjistí pochybení? „Při zjištěných závadách stanovíme lhůtu na opravu. Po té, řekněme do týdne dvou, se kontrolor znova dostaví na místo. Pokud nedošlo k nápravě, následují sankce,“ sdělil Mitáček.
Požáry v ubytovacích zařízeních podle něj navíc většinou nevznikají na pokojích, ale spíše v kuchyních, barech či restauracích.
Třikrát za poslední tři roky měl podle jeho ředitele hrozit požár například v hotelu Vsacan ve Vsetíně. Naštěstí se vždy se podařilo jeho ohnisko včas odhalit. „Jednalo se například o prasklou zářivku nebo závadu na elektroinstalaci,“ přiblížil ředitel ubytovacího zařízení Jiří Oláh. Případnému požáru se podle něj podařilo předejít i díky tomu, že opatření jsou v tomto hotelu vysloveně pod drobnohledem. „Každý měsíc k nám dochází na kontroly požární preventista, kterého si platíme,“ vysvětlil ředitel.
Specializované firmy provádějí pravidelné kontroly také ve zlínském hotelu Moskva. „Souvisí to mimo jiné například s pojištěním,“ vysvětlil provozní ředitel hotelu Petr Svěrák. Provoz ubytovacího a stravovacího zařízení podle něj navíc podléhá tak přísným regulím, že mají hasiče na půdě hotelu téměř denně. „Při jakékoliv akci, pronájmu sálu sem mohou přijít klidně i nepozorovaně v civilu,“ doplnil. V ubytovacím a rekreačním zařízení Ranč Kostelany na Kroměřížsku absolvují kontroly podle zákona pravidelně jednou do roka. „Ta poslední loňská proběhla až na nějaké drobnosti bez potíží,“ uvedl vedoucí ranče Vladimír Bednář.
Co se v hotelech kontroluje? Únikové cesty, nouzové osvětlení, protipožární dveře, hasicí přístroje, hydranty, elektronická požární, signalizace, funkčnost čidel, systém větrání, revize elektrických zařízení, stabilní hasicí zařízení atd.
Poslední požáry ubytovacích zařízení ve Zlínském kraji
Zlín, Rajnochovice – Posledním větším požár hotelu se rozhořel předloni v říjnu v centru krajského města. V předsíni jednoho z pokojů, který byl v dlouhodobém pronájmu několika osob, vzplály jejich osobní věci. Oheň se postupně rozšířil po části pokoje a přes dveře i do hotelové chodby.
Způsobená škoda byla vyčíslena na dvě stě tisíc korun. Prvotním zásahem nájemníků, kteří se snažili požár uhasit práškovými hasicími přístroji, a následnou prací hasičů se podařilo uchránit okolní majetek v hodnotě nejméně půl milionu korun.
V hotelu byla navíc při zásahu nalezena žena, která se nadýchala nebezpečných zplodin hoření. Hasiči ji vyvedli po nouzovém schodišti mimo hotel do bezpečí. Podstatně větší škoda vznikla při nedávném požáru penzionu a restaurace u Rajnochovic na Kroměřížsku, ke kterému došlo počátkem dubna. Před příjezdem hasičů na místě pomáhali sousedé a chataři, kteří se snažili z hořící budovy zachránit vybavení restaurace, včetně provozních automatů a nábytku.
Dřevěné konstrukce stavby ale rychle podléhaly sílícím plamenům a požár se z podkroví rozšířil i do přízemí s restaurací. Hasičům se podařilo zachránit kotelnu a některé přístavby. Úmyslné založení požáru bylo následně vyloučeno, a podle majitele dosáhla způsobená škoda na částku okolo tří milionů korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.