Řeč je o devítimetrovém smrku, který se po dozdobení v následujících dnech stane nejvýraznějším symbolem Vánoc v Uherském Hradišti. V pondělí po osmé hodině panuje na Markově sychravé podzimní ráno, ostře protínané zvukem motorových pil zaměstnanců firmy HRATES, zakusujících se do kmene jednoho z tamních smrků. Muži pracují obezřetně, protože jsou si dobře vědomi toho, že se nejedná o ledajaký strom. Tento se má na nějakou dobu stát pýchou metropole Slovácka. Tehdy poprvé se dostává ke slovu dvacetitunový jeřáb, který jehličnan jistí před překotným pádem. Odříznut od kořenů je smrk za několik málo chvil, naložit jej na korbu náklaďáku však pracovníkům trvá téměř hodinu.

„Takový devítimetrový macek něco váží. Hlavně ale musíme dávat pozor, abychom mu nepolámali větve a pořádně ho upevnili na nákladní vůz," vysvětluje Jozef Holokáč z HRATESu. Cesta z Jarošova na Masarykovo náměstí trvá speciálnímu nákladu déle než jindy. „Vždycky je to trochu problém, vézt tak široký strom. Musíme jet pomalu a vyhýbat se drátům elektrického vedení," vysvětluje Jozef Holokáč.

Na náměstí opět přichází ke slovu robustní jeřáb, jenž má smrk vsadit do metr a půl hluboké jámy. Když jej ocelové rameno zvedá do výše, nechybí u toho ředitel hradišťského Klubu kultury Antonín Mach. „Zítra ráno už ho začnou zdobit. Bude to nádhera," usmívá se, zatímco dělníci jehličnanu ořezávají spodní, rozšiřující se část kmenu. Průměr 35 centimetrů jim mnoho práce nedá, a proto mohou strom rychle usadit na místo, kde se tyčili jeho předchůdci.

„Jak to vypadá?," volá jeden z aktérů neobvyklé akce na své kolegy těsně před závěrečnými úpravami. Za pár minut je hotovo a nová dominanta náměstí přitahuje pohledy kolemjdoucích. V úterý 2. prosince získá smrk ten pravý vánoční vzhled. A letos jej čeká exkluzivnější zdobení než v minulých letech. Už v pátek 5. prosince v 17 hodin se o tom budou moct přesvědčit účastníci slavnostního rozsvěcování. V tu dobu bude smrk také pokřtěn jménem, jehož návrhy mohou čtenáři stále posílat na Facebook Slováckého deníku.