„Předpokládáme, že v roce 2013 skončíme se ziskem 0 až 5 milionů korun," informoval ekonomicko-provozní náměstek nemocnice Vlastimil Vajdák. Zdravotnické zařízení dosáhne kladného ekonomického výsledku přesto, že kvůli nepříznivé úhradové vyhlášce klesly jeho příjmy od zdravotních pojišťoven o 71 milionů korun.

Vedení nemocnice přitom ve velké většině nesnižovalo personálu tarifní mzdy ani objem prémií. Ušetřit se podařilo na nákupech zdravotnického materiálu. „Tlačili jsme na dodavatele ohledně snížení cen. Vyjednat se nám je podařilo především díky tomu, že jsme bráni za dobrého partnera. Protože nemáme dluhy, platíme včas," uvedl ředitel nemocnice Petr Sládek.

Podle něj se stává nemocnice vyhledávanější, pacientů v Hradišti přibývá. Například v roce 2011 tady na ambulancích provedli 193 tisíc ošetření, letos už to bylo 219 tisíc případů.

Ekonomiku nemocnice údajně posiluje také hospodárné chování jejích pracovníků. „Primáři mají nastavený systém hlídání nákladů, aby spotřeba materiálů klesala. Také personální politika je racionální, zaměstnanci jsou optimálně pracovně vytíženi," tvrdí náměstek pro léčebně preventivní péči Martin Horenský.

V příštím roce může nemocnici ekonomicky zatížit případné zrušení poplatků pacientů, to úplné by znamenalo více jak dvacetimilionovou ztrátu. Dalších deset milionů výdajů navíc přinese umělé oslabení koruny vůči euru. Nemocnice totiž zhruba 90 procent zdravotnického materiálu nakupuje z eurozóny.

Rok 2014 věnuje Uherskohradišťská nemocnice seniorům. Vyhlásila jej jako Rok seniora, chce získat peníze na výměnu 120 starých lůžek následné péče za polohovací či elektrická. Potřeba jsou také speciální matrace zabraňující proleženinám.

Jedna nemocniční postel přitom stojí od 25 do 50 tisíc korun. Náklady by mohli uhradit oslovovaní sponzoři, kterým nemocnice nabízí reklamní cedulky na lůžkách. První donátor se už našel, 100 tisíc korun věnovala společnost Kasko ze Slavkova.

Rok seniora doprovodí několik benefičních koncertů na podporu modernizace oddělení následné péče a dalších tématických akcí. Do aktivit se zapojí herci Slováckého divadla, středoškoláci, hradišťská Charita i zlínské Centrum služeb postiženým.