Právě tam totiž již léta stávají také řidiči taxislužeb, kteří vyčkávají na své klienty.

Svoji nelibost ze zabrání „svého“ místa obyčejným řidičem tak dávají často nevybíravě najevo.

Vyhrazené stání přitom od města zřízené nemají.

„Sama jsem se dočkala nadávek a hádky kvůli tomu, že jsem tam zastavila, byť na pouhých několik minut, než známá vyzvedla zákusky z nedaleké pekárny. Taxikář mi začal vyčítat, že stojím na jejich místě. Schválně jsem se šla podívat na značku, ale žádnou jsem nenašla,“ popsala své zkušenosti se stáním naproti Hotelu Grand Lenka Gregorová.

Nadávky od taxikářů v Uherském Hradišti jsou však často tím nejmenším, s čím se normální řidiči setkávají.

Výjimkou totiž nejsou ani poplivaná auta.

„Myslela jsem si, že je to jenom kec, že taxikáři plivou na auta, která parkují u Grandu. To, že jsem tam včera od 17 do 20 hodin parkovala vás muselo stát asi hromadu kšeftů, když mám auto oflusané ze všech stran,“ nechala se nedávno slyšet také uživatelka sociální sítě.

Obžalovaný z vraždy tříleté dcery a pokusu vraždy pětiletého syna u krajského soudu ve Zlíně
Otec, který ubodal malou dcerku, spáchal sebevraždu

Slováckým deníkem oslovení provozovatelé taxislužeb se podobným nařčením brání, v jednom se však s řidiči automobilů shodují.

Uklidnit situaci by pomohla vyhrazená parkovací stání pro taxislužby.

„Samotnému mě nevadí, když na místech stojí i někdo mimo taxi a ani by mě nenapadlo někomu nadávat či plivat po jeho autu. To je jednoduše otázka výchovy a slušnosti. Před podobným chováním jsem varoval také ostatní řidiče, kteří pro mě pracují,“ reagoval za Taxi Montana Jan Vlachůnek mladší.

Jak následně dodal, řešení parkování taxislužeb v Hradišti dodnes není ideálně vyřešeno.

Lyžařské středisko na Stupavě.První lyžování.
Stupava vítá lyžaře půl metrem sněhu na svahu

„Tím, že sedím v autě a jsem připraven kdykoliv odjet, neplatím parkovací lístek. Ten si kupuji jenom ve chvíli, kdy musím někam odběhnout. To mi ale vždy vystačí pouze ten půlhodinový za jednu korunu,“ popsal stručně režim, v němž fungují hradišťské taxislužby.

Podobný postup volí také David Samec.

„Sám sice před Grandem neparkuji, nicméně vyhrazené parkování bych uvítal. Dokonce bych byl ochotný za něj zaplatit i několik tisíc ročně. V současnosti si kupuji půlhodinové lístky. Déle beztak na jednom místě nevydržím a mám výjezd,“ poznamenal David Samec.

To, že parkovací místa před Grandem nejsou nikomu vyhrazena, potvrdil i mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

„Na Palackého náměstí se jedná o standardní veřejné parkoviště v zóně zpoplatněného parkování vymezené příslušným zónovým dopravním značením, kde může zaparkovat kdokoliv. Konkrétně jde o první parkovací zónu,“ upřesnil.

Běžkařům začala sezona. Javořina je parádně sjízdná
Běžkařům začala sezona. Javořina je parádně sjízdná

Přesto podle něj zatím město neuvažuje o změně, kterou by obě strany sporu přivítaly a díky které by veřejnému rozpočtu taxislužby hradily o desítky tisíc ročně více namísto zakupování korunových lístků.

„V současné době město preferuje užívání parkovacích míst v majetku a správě města  bez výjimky z obecného užívání. Například vyhrazené parkování je výjimkou z obecného užívání a podléhá speciální právní úpravě zákona o místních poplatcích,“ dodal Jan Pášma.