Na degustaci čtyři sta jedenácti vzorků pálenek z 28 obcí Česka i Srbska, z nichž bylo 251 vzorků slivovice, 22 meruňkovic, 25 hruškovic, 23 vzorků z jablek, 36 ostatních destilátů a 54 vzorků likérů (zázvorových, bezových, šípkových, dřínkových, borůvkových a medoviny cuvé), se už 15. března podílela pětačtyřicetičlenná degustační komise.

„Kvalitu pálenek posuzovala velmi zodpovědně, a to desetibodovým systémem,“ sdělil Ondřej Paška z pořádajícího Derfla klubu.

Na Modré vítali jaro koupáním otužilců a pálením Morany; neděle 24. března 2024
Na Modré přivítali jaro koupáním otužilců, pálením Morany i koštem vína

Porotci degustační subkomise určili pořadí šampionů v kategorii slivovice. Deset bodů a titul šampion přiřkli duranciovicím Jiřího Jeřábka ze Sadů, Františka Ježka z Dolního Němčí a Tomáše Horáka z Uherského Ostrohu. Nejstarší duranciovici, z roku 2005, měl Jiří Jeřábek.

„Šampionem mezi dvaadvaceti meruňkovicemi byla od Jaromíra Škráška z Popovic, která dostala od degustátorů 9,9 bodů. Titul šampiona v kategorii hruškovic získala pálenka Williams od Lubomíra Podškubky ze Sadů, které degustátoři přisoudili 9,9 bodů,“ řekl Ondřej Paška.

Zmínění šampioni dostali od zapsaného spolku Derfla Klub diplom, láhev ručně malovanou s obsahem slivovice a stromek, který bude plodit modré nebo letní ovoce.

Letečka i Marka nosili po dědině o Smrtné neděli v Drslavicích i Hradčovicích
Letečko i Marka nosili o Smrtné neděli v Drslavicích i Hradčovicích

Labužníky, které na derflanský košt vůně a chuť tradičního slováckého nápoje přilákala, si navíc mohli pochutnat na 32 vzorcích domácích štrúdlů. Nejvíce návštěvníkům chutnal závin, druh moučníku z jablek, od Natálie Zemánkové.

K ochutnání bylo dále 14 vzorků pikantních a kořeněných klobás, uzenin z mletého masa tvrdé konzistence. Nejvíce si návštěvníci pošmákli na klobásách od dvojice Vaculík a Procházka.

„Na vstupence z obou stran nalezli návštěvníci koštu ústřižky, na něž napsali číslo vzorku štrúdlu nebo klobásy, který jim nejvíce chutnal a vhodili je do hlasovacích krabiček u stánků se zmíněnými dobrotami,“ přiblížil jejich hodnocení návštěvníky koštu Ondřej Paška.

Pojedenácté uspořádali v sobotu 16. března v Nivnici košt slivovice.
Raritou koštu slivovice v Nivnici byla pálenka z dýní

Koštovacímu ceremoniálu pálenek vévodilo šest vzorků, a to slivovice, duranciovice, meruňkovice z roku 2003, hruškovice Williams, rynglovice zelené a z černého rybízu od Vojtěcha Juráka z Nedakonic. Nejstarší pálenkou z durancií, z roku 2000, se mohl na koštu pochlubit Petr Biroš ze Sadů.

„Raritou v kategorii ostatních destilátů byla oskerušovice ročníku 2021 od Michala Dovčina ze Srbska, které porotci přisoudili 9,9 bodu. Jeho hruškovice, ročníku 2022, dostala od degustátorů 8,5 bodu,“ prozradil Ondřej Paška. V kategorii ostatních pálenek zavoněla na koštu špendlíkovice a směs máslovek.

Na své si přišli vyznavači slivovic a ostatních likérů, přírodních medicín, při hudbě skupiny Rumbase, která je obveselovala dlouho do noci.