„Toho máme i s doprovodem anděla a čerta v muzeu poprvé, a to díky nové multimediální expozici Slovácko, která byla otevřena loni u příležitosti stého výročí od jeho založení. A právě v expozici jsou vhodné dostatečně velké prostory k setkání dětí s Mikulášem," uvedl ředitel Slováckého muzea Ivo Frolec.

V expozici přivítal malé odvážlivce i jejich rodičovský doprovod Mikuláš, jehož podobu na sebe vzal osmatřicetiletý Petr Novotný, programový pracovník Slováckého muzea, kterého je možné potkat v roli kněze, a to v rámci programů Velkomoravanů nebo také na Buchlově.

„Narodil jsem se do křesťanské rodiny mezi léty 280 a 286 v městě Patara. Připadá vám zvláštní, že neznám přesné datum narození? Víte tehdy se to až tak neřešilo. Dny v týdnu a měsíce v roce plynuly mnohem poklidněji, než je tomu dnes," představil se Mikuláš a povyprávěl legendu o svém životě. Pak zalistoval v knize hříchů, aby se podíval, jaké poklesky tam děti, které za ním přišly, mají zaznamenané.

V té hříšné knize nemusel ani moc listovat, protože některé děti se o svých hříších zmínily samy, jejich drobná provinění ale prozradily na své ratolesti jejich maminky.

Hodné děti i ty s nějakými poklesky pak Mikulášovi zpívaly a recitovaly básničky. Do modlitby se těm starším moc nechtělo. Situaci zachránil otčenášem desetiletý Ladislav Smetana z Uherského Hradiště. „My se s maminkou každý večer společně modlíme," svěřil se Ládík, který za modlitbičku dostal od anděla perníkové světce.
„Sama jsem zazpívala Mikulášovi písničku Pásli ovce Valaši a s holkama Holka modrooká," halasila Klára Světinská z Jalubí, kterou doprovázela babička a její pětiletý bráška Jáchym.

„V případě mého čtyřletého syna Noela udělala tréma před Mikulášem a lidmi své. Pomáhala jsem mu přednést básničku Polámal se mraveneček," řekla upřímně jeho maminka Andrea Novosadová, držíc za ruku dcerku Timeu.

„Svátek sv. Mikuláše byl dříve příležitostí, kdy byly děti obdarovány rodiči, především ale prarodiči a kmotry. Perníčky, z těsta kynuté Mikuláše nebo čerty i jiné drobné sladkosti a sušené ovoce pak našly děti ráno v botě, kterou si nechaly za oknem," připomenula mikulášské nadílky vedoucí etnografického oddělení Slováckého muzea Marta Kondrová.

Babičky a kmotry prý přinášely mikulášskou nadílku a vyprávěly, jak pomáhaly Mikuláši tlačit sáně nebo povoz, se kterým zapadl za vesnicí, ale také jak se musely za své kmotřence a vnuky zaručit, že budou celý rok hodní.