V Hovězí strkal zaměstnanec farmy opakovaně býkům do rektálních otvorů násady lopat, na Slavičínsku řidič rozmačkal selata

Policisté takových případů neevidují mnoho, o to víc jsou i oni překvapeni jejich brutalitou. Podle psychologů má patologické chování mučitelů zvířat řadu příčin.

Redakci Zlínského deníku navštívila tento týden paní Dana Divilová z Klečůvky, která byla na vlastní oči svědkem brutálního chování řidiče automobilu, který na Slavičínsku záměrně usmrtil tři malá selata. „V sobotu 28. srpna, v jedenáct hodin dopoledne, jsem asi jeden kilometr před rozcestím mezi Haluzicemi a Loučkou uviděla na kraji cesty tři malá selátka prasete divokého. Zrychlila jsem kvůli bachyni, ale za několik okamžiků jsem uslyšela auto, a proto jsem se otočila. Vůz na rovném a jasně přehledném úseku zpomalil, bylo vidět, že řidič selata zaregistroval a bylo znát, že se rozmýšlí. Pak řidič šlápl na plyn, najel na okraji cesty přímo do selat a zabil je. Úplně je rozmačkal,“ neskrývala svědkyně pohnutí.

„Dvě prasátka zůstala ležet, jedno, těžce zraněné sebou ještě mrskalo, ale pak se přihnalo další auto a dorazilo ho. Druhý den už byly na místě jen kusy masa,“ popsala paní Divilová událost. Kdo v obou vozech seděl a jakou měla značku, ale nepoznala. „V autech se nevyznám, to první bylo červené a asi drahé, možná Audi, nevím. Byla jsem v šoku, jsem milovnice zvířat,“ sdělila své dojmy. Zároveň poprosila řidiče, aby byli ohleduplnější.

Podle krajské mluvčí policie Jany Bartíkové je ve Zlínském kraji hlášeno případů týrání zvířat poměrně málo. O to jsou ale brutálnější. „Konkrétně na Zlínsku letos nic hlášeno nemáme. V minulosti ale například v Lukově utloukl bývalý řezník holí psa a stáhl ho z kůže,“ připomenula událost, o které se hodně psalo a mluvilo.

Uherskohradišťská policie řešila v roce 2008 otřesný případ týrání koček. „Třiapadesátiletý muž v Kunovicích ubíjel před svědky, mezi kterými bylo i deset dětí, koťata. „Vzal jedno kotě za ocas a mlátil s ním tak dlouho o zem, až zemřelo. Pak ho hodil do kontejneru. S druhým kotětem mlátil o zem stejným způsobem a navíc ho práskal i rukou do hlavy. Kotě, které rovněž vhodil do kontejneru, ale přežilo,“ popsal kunovický případ mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental. Díky výpovědím svědků byl podle něj tyran obviněn z trestného činu týrání zvířat, za který hrozí až dva roky vězení.

Jediný případ týrání z letošního roku řeší uherskohradiští policisté aktuálně v Březové na Uherskobrodsku. „Muž zde ubil tyčí dva psy,“ popsal událost Mergental. Podle Jany Bartíkové mělo k události dojít 11. srpna. „Starší muž ročník 1966 měl říci mladšímu muži ročníku 1983, aby zlikvidoval dva psy, jezevčíka a afghánského chrta, kteří zaútočili na krůty a slepice. Mladší muž měl oba psy zlikvidovat kovovou tyčí,“ přidala krajská mluvčí informace.

Na Kroměřížsku policisté v poslední době žádný případ týrání zvířat řešit nemuseli. „Loni ani letos zatím nemáme nic hlášeno,“ uvedla mluvčí kroměřížské policie Barbora Balášová.

Také na Vsetínsku panuje letos podle policistů klid. Loni se ale jeden z tyranů projevil způsobem, jaký v kraji nemá obdoby. „K týrání došlo v březnu a dubnu na farmě v Hovězí,“ sdělila mluvčí vsetínské policie Lenka Javorková. „Muž, který nebyl zaměstnancem farmy, zde opakovaně vrážel násadu hliníkové lopaty do rektálních otvorů celkem tří kusů hovězího dobytka. Způsobil jim poranění střev. Jeden z býků musel být utracen. Vznikla tak škoda sedmdesát tisíc korun. Tento muž v dalším měsíci stejným způsobem napadl i další dva býky, než byl přistižen. Byl obviněn z trestných činů poškozování cizí věci a týrání zvířat,“ uvedla mluvčí.Podle sexuologa Jaroslava Zvěřiny není takové chování rozhodně normální. „Může jít o zoofilii, která je poměrně vzácná nebo o sadismus. Ten člověk si mohl na býcích ukájet svoje agresivní pudy. Rozhodně bych mu uložil ochrannou psychiatrickou a sexuologickou léčbu,“ doporučil sexuolog.

Týraná zvířata přijímají celý rok v Útulku pro zvířata v nouzi ve Zlíně na Vršavě. „Ročně přijmeme přibližně čtyři sta psů a tři sta koček. Minimálně deset procent z nich zažilo týrání. Lidé je například v lese přivázali ke stromu nebo jim odpírali potravu,“ připomenula lidskou krutost vedoucí útulku Danuše Šmigurová.

Lidmi úmyslně poraněná zvířata přijímají i v Záchranné stanici volně žijících živočichů v Buchlovicích. „Ošetřovali jsme už několik zvířat, které lidé postřelili ze vzduchovky. Teď tu máme například postřeleného krahujce ze Zlína,“ představil posledního přijatého pacienta vedoucí stanice Karel Tomešek.

Proč se někteří lidé chovají ke zvířatům hůř než zvířata, vysvětlila zlínská psycholožka Karin Konečná. „Důvodů je mnoho. Například kvůli citové deprivaci dítěte, rodinné deprivaci, vývoji psychopatické osobnosti, agresivní tendenci jedince i z jiných důvodů,“ uzavřela psycholožka.

Staňte se našimi fanoušky na Facebooku!
Zde vás budeme v průběhu dne informovat o nejdůležitějších a nejzajímavějších událostech z regionu a hlavně vám nabídneme různé soutěže.