VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Typických jídel obce a města v kraji příliš mnoho nemají

Zlínský kraj - Vizovická trnková omáčka nebo rožnovská pohanková kaše. Nezaměnitelnými pokrmy se pyšní jen několik málo konkrétních měst a obcí v našem kraji. Ve světě jsou známé spíš krajové speciality z rozsáhlejších oblastí, například valašské frgály nebo hanácké vdolky.

31.8.2012 4
SDÍLEJ:

Hruškové frgále.Foto: Marek Bartoš

Zlínsko proslavily trnky

„Pro Vizovice je například typické uzené s bramborovým knedlíkem a švestkovou omáčkou," upozornil gastronomický expert a majitel restaurace Dolcevita Hubert Rýc.

„Zlín však, pokud vím, žádnou extra potravinu nebo jídlo nemá," pokrčil rameny.

„Na Zlínsku je ale velmi oblíbeným jídlem svíčková a vepřo knedlo zelo," doplnil Rýc jídla, která ovšem strávníci vyhledávají i v jiných částech republiky.

Vsetínsko frgál a kyselica

„V Rožnově pod Radhoštěm jsou hodně oblíbená jídla z pohanky," uvedla ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová.

„Typickým valašským jídlem je ale nejznámější frgál to je fenomén. A valašská kyselica," pokračovala. Ve Velkých Karlovicích je paradoxně vyhledávaným jídlem takzvaná zlínská husa plněná králíkem a holoubětem.

„Připravují ji například Na Kyčerce. Slavili jsme s ní obrovské úspěchy i při akcích v zahraničí, například v Německu v Drážďanech. Husu jsme podávali s chlebem," připomněla jeden z mnoha moravských gastronomických úspěchů Daňová.

Kroměřížsko hanácké vdolky

„Která jídla jsou typická pro určité město nebo vesnici, jde u nás určit těžko. Na Kroměřížsku byly ale v minulosti velmi oblíbené například zemáky se zelím a na Hané jsou typickým jídlem hanácké vdolky, tvarohové," řekla etnografka Muzea Kroměřížska Markéta Müllerová.

Slovácko šlíšky a žmolkovica

Gurmáni z Uherskohradišťska vydali knihu Chutě a vůně slovácké kuchyně, ve které upozorňují hned na několik desítek typických místních pokrmů. Typická pro Uherskohradišťsko je například kořalka žmolkovica z Moravských Kopanic nebo salátová máčka a šlíšky (z bramborového těsta) s povidly ze Stříbrnic.

Tip od sousedů

Že je ale typických pokrmů proslavujících konkrétní města a obce na Moravě stále málo, jsou si vědomi například v sousedním Moravskoslezském kraji.

„Nový Jičín aktuálně vyhlásil soutěž pro pekaře a cukráře, aby vytvořili do 12. října sladkost, která by nás v budoucnu proslavila podobně jako například Štramberk perníkové uši nebo Příbor šifle," představila neobvyklé klání novojičínské radnice mluvčí Marie Machková s tím, že vítězný pekař nebo cukrář získá od města finanční odměnu.

MARTIN LAVAY

Autor: Redakce

31.8.2012 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Uherský Brod vytvoří na památku sametové revoluce památník z klíčů

V neděli po půlnoci došlo ke smrtelné dopravní nehodě u Moravského Písku.
5

Náraz do stromu stál řidiče u Uherského Ostrohu život

Nádrž v Osvětimanech už se zase napouští, sumec albín se do ní už nevrátí

I několikrát týdně chodí pozorovat, jak se nádrž napouští. Už se totiž nemůže dočkat, jak si sedne na břeh, nahodí pruty a při pohledu na les bude vyčkávat na záběr. Řeč je o Josefu Zpěvákovi, předsedovi osvětimanské organizace Moravského rybářského svazu. Tamní přehrada totiž byla kvůli opravám rok vypuštěná.

Boršická Pentla slavila třicáté narozeniny Dožínkami

FOTOGALERIE / Na šest stovek milovníků folkloru sledovalo s úžasem v sobotu večer v boršickém kulturním domě téměř tříhodinový vzpomínkový pořad s názvem Dožínky. 

Policie už týden pátrá po seniorovi z Uherského Brodu

Už týden pátrají policisté po čtyřiasedmdesátiletém muži z Uherského Brodu. Ten v pátek 10. listopadu odešel ze svého bytu a od té doby ho nikdo neviděl.

Na Modelářském koštu budou soutěžit plastikové a papírové modely

Nepřeberné množství plastikových a papírových modelů, ale také například simulátor větroně L13 Blaník nabídne Modelářský košt 2017.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT