Jeho obří vajíčko lepené z prstenců javorového dřeva, na jehož zdobení spotřeboval deset kilogramů cínu, bylo v roce 2000 zapsáno do České knihy rekordů.

Antonín Hájek, který díky vlastní umělecko-řemeslné činnosti patří k individualitám ve slováckém regionu, protože uchovává a rozvíjí téměř zapomenuté řemeslo, se zapsal do České knihy rekordů ještě malým hudebním nástrojem Tondobrnk.

Jarmark odstartovaly v 10 hodin děti z velehradské mateřinky, o hodinu později se na pódiu představili čtvrťáci ze základní školy, kteří se spolu s dalšími žáky vzdělávacího ústavu prezentovali na akci zvané Barevný pašijový týden.

Beránek, symbol Velikonoc. Ilustrační foto.
Kam o velikonočním víkendu? Na jarmark, košty vín, na hrady a zámky

Velké pozornosti se na velikonočním trhu těšily panenky oděné do lidových krojů, které vytvořila Hradišťanka Marie Hoferková. Panenky byly ukázkou dovednosti jejích rukou, ale zároveň také snahou o zachycení mizející tradice minulých generací.

Lidé si mohli na jarmarku nakoupit všechno možné, od bylin přes klasické dřevěné hračky, řehtačky a hrkače, které by svým klapotem probudily dozajista i mrtvého.

Někdo se nechal zlákat kraslicemi Petry Haraštové, obrázky a dalšími uměleckými výtvory Veroniky Daňkové, rukodělnými výtvory klientů velehradských domovů zdravotně postižených, pochutinami rodiny Kyselových nebo medovými perníčky Anny Kremplové.

Mnozí návštěvníci si ale z jarmarku odnášeli jen inspiraci pro vlastní tvorbu.

Dalším lákadlem pro veřejnost bude na Modré terárium se 120 živočichy. Ti budou obývat přízemí bývalého hotelu U Velehradu.
Od Velkého pátku bude díky teráriu na Modré džungle na dosah