Jedna z pranostik praví, že v březnu za kamna vlezem. Vyznavači vína na jeho ochutnávání a nějaké rčení, které se snaží dávat do souvislosti meteorologické jevy a roční dobu, často nedají. Místo zákoutí teplých kamen a radiátorů raději zamířili o první březnové sobotě, druhý den po odstartování meteorologického jara, na dvaatřicátý ročník koštu vín do Tupes.

První ročník hodnocení vín v Tupesích zorganizovali v roce 1990 zahrádkáři, kteří stovce vinařů nabídli k ochutnání 82 bílých a 19 červených vín. „Od 4. ročníku se režie koštu chopili začínající pěstitelé révy vinné a pořádali je až do 20. ročníku. Pak se koštů vína ujali zastupitelé Tupes se skupinou vinařů, protože akci nechtěli nechat padnout,“ zabrousil do historie koštů vinných moků tupeský vinař Petr Kocourek.

„I letos uspořádala košt vína obec za přispění tupeských vinařů. Jsem rád, že se nám v naší obci stále daří udržet tradici koštů vína na vysoké úrovni a předpokládám, že tomu bude tak i v dalších letech,“ realisticky přemýšlel tupeský starosta Jiří Kula.

Jedenácti čtyřčlenným komisím, v čele s garantem výstavy Josefem Bičanem z Traplic, bylo k degustaci, která se uskutečnila 26. února, předloženo celkem 446 vzorků vína.

V kategorii 28 nejlépe hodnocených odrůdových vín získal nejvíc, 19,4 bodu, výběr z hroznů Rulandského bílého, ročníku 2021, od tupeského Drahoslava Kňourka. Jen o 0,2 bodu, třetímu nejlépe hodnocenému odrůdovému vínu přisoudili porotci jeho Rulandskému modrému, výběru z hroznů ročníku 2022. Na druhém místě nejlépe hodnocených vín byl s 19,3 body výběr z hroznů Ryzlinku vlašského od tupeského Františka Maňáska.

V kategorii nejlepší kolekce – do níž bylo započteno pět vzorků vína, zvítězil František Maňásek s 95,7 bodů. Druhé místo patřilo Drahoslavu Kňourkovi, jehož kolekci přisoudili degustátoři 94,6 bodu a třetímu Čestmíru Daňhelovi 93,8 bodu. Sluší se dodat, že Ryzlink vlašský, Rulandské šedé a Tramín červený od tupeského Františka Maňáska, který vinaří od roku 1979, se staly vítězi výstavy v odrůdě a deset jeho vzorků vín bylo poctěno zlatou medailí.

U pultů nalévali obsluhující některý z 446 vzorků vín. Z toho bylo 338 bílých, 85 červených a 31 rosé vín od 171 vystavovatelů ze 24 obcí z vinorodých oblastí východní a jižní Moravy.

Někteří návštěvníci koštu vytvářeli několik kroků od pultů skupinky, v nichž vzorky vína ochutnávali a diskutovali nad nimi, jiní si skleničky s vínem odnesli ke stolům. Při koštování vína utužovali návštěvníci koštu vzájemné rodinné nebo sousedské vztahy, diskutovali o tom, zda je lepší hodnotit vína na dvacetibodové stupnici, nebo na stobodové.

„Jsem přesvědčen, že hodnocení vína na stobodové stupnici podle metodiky Mezinárodní organizace pro révu a víno O. I. V. napomáhá degustátorům lépe ohodnotit kvalitu a jednotlivé vlastnosti vín,“ nechal se slyšet k modusu degustace mikulovský vinař Josef Krejčí.

K tanci a poslechu hrála na koštu cimbálová muzika Džbánek. Kromě bohaté nabídky kvalitních vín, mohli návštěvníci koštu ochutnat zahraniční sýry.

MOHLO BY VÁS ZAUJMOUT: Zimní stadion v Hradišti čeká demolice. Město teď vybírá, kdo postaví nový

Zimní stadion Uherské Hradiště Únor 2024 | Video: Pavel Bohun