„Letošní sezona byla dobrá, všichni říkali, že kvalita je zaručená," optimisticky prohlásil hlavní organizátor ochutnávky a starosta Tučap Petr Elis.

Ten podle svých slov dokáže za košt ohodnotit deset až patnáct vzorků. „Ale nejsou to celé štamprle, jen půlky, aby se člověk nemotal," dodal pohotově. Na ochutnávku si našla cestu asi stovka návštěvníků. Ti si mohli kromě slivovice, hruškovice, meruňkovice, mirabelky, ořechovky nebo ostružinovice pochutnat i na výtečných zabijačkových specialitách. Příjemný podvečer v Tučapech doprovodila cimbálová muzika Rubáš, zazpívat přijeli i mužáci z Vážan.

Přestože jsou sousední Polešovice, Boršice a Vážany vyloženě vinařskými lokalitami, v tučapských domácnostech se daří výhradně kořalce. „Je tady spousta výborných pěstitelů. Těžko říct, proč zrovna tady vítězí slivovice nad vínem na celé čáře," pokrčil starosta Elis rameny.