Jeho neoddělitelnou součástí je doprovodný odborný a kulturně společenský program promítání, přednášky, semináře, besedy, konference, výstavy, umělecké pořady, farmářské trhy, prezentace, výlety, exkurze, aktivity pro děti i dospělé. Aktuální 38. ročník festivalu se uskuteční ve dnech 4. 9. června v Uherském Hradišti a Uherském Brodě a nabídne bohatý a pestrý program pro veřejnost.

Každá jeho jednotlivá část si zaslouží samostatnou pozornost. Podrobnosti o programu se proto dočtete v každém pátečním vydání Slováckého deníku.

Historie festivalu TSTTT

Festival TSTTT vznikl v Uherském Hradišti v době komunistické cenzury, omezující svobodu filmové tvorby. Otázky ekologie byly tehdy pro umělce a publicisty tabu. Potřeba šíření pravdy proto přiměla kroužek zdejších nadšenců k pořádání filmových přehlídek. Zaměřili se na film amatérský, neboť ten byl státní mocí přece jen kontrolován méně. K zakladatelům festivalu TSTTT patřil i významný český ochránce přírody, novinář a publicista Josef Velek. Z domácí filmové soutěže se postupně stala soutěž mezinárodní, která rok od roku nabírala stále více na popularitě.

Nová tvář festivalu TSTTT

Letošní ročník festivalu se od předchozích liší zejména bohatším programem. Díky letnímu termínu se nemusí omezovat pouze na akce v uzavřených prostorách a prostřednictvím programů pod širým nebem se více otevře veřejnosti. Ani letos v něm nechybí odborné programy a diskuse vážných témat, přitom se ale štědře věnuje také dětem. Program pro nejmenší odstartuje v úterý Jarmarkem vědy a umění na Masarykově náměstí, v sobotu mohou děti i dospělí navštívit Skautskou stezku v Jezuitské zahradě u Obchodní akademie, v zahradě společnosti REC Group ve Starém Městě pod majákem bude pro ně téhož dne připraven zábavný ekologický program, projekt Živá voda Modrá pak chystá po celý víkend volný vstup do vodního světa pod hladinou. Podrobný program festivalu najdete na www.tsttt.cz.

Eko-pasy a plavba lodí

Novinkou letošního ročníku festivalu TSTTT budou eko-pasy. Návštěvníci festivalu si je budou moci vyzvedávat na určených stanovištích. Provázet je budou celým festivalovým programem a budou je automaticky opravňovat ke vstupům na jednotlivé atrakce. Držitelé eko-pasů budou do volných políček na pěti vybraných programech sbírat razítka. Bude to legrace nejen pro děti. Kompletně oražený eko-pas bude navíc každého účastníka festivalu opravňovat k 50procentní slevě na plavbu lodí po Baťové kanále se společností Hamboot, což lze využít kdykoliv během plavecké sezony. Více informací o soutěžních stanovištích, vyzvedávání EKO-PASŮ a podmínkách sběru razítek se dočtete příště.