V řadě případů se jedná o účelové jednání občanů, kteří se snaží dostat na úřední adresu. Pokoušejí se tím mimo jiné vyhnout exekučnímu řízení.

S tímto nešvarem se potýkají i dvě největší města na Slovácku, Uherské Hradiště a Uherský Brod. Ta jen potvrzují, že tito lidé často neplatí například poplatky za svoz odpadu a jsou zařazeni mezi dlužníky. „Tito občané jsou často mezi dlužníky, ale v poslední době se situace zlepšuje," upozornil na snad zlepšující se situaci v Uherském Hradišti mluvčí tamního městského úřadu Jan Pášma.V roce 2011 evidoval městský úřad v Uherském Hradišti 589 obyvatel s místem trvalého bydliště na ohlašovně, tedy městském úřadě. K poslednímu listopadu letošního roku je to už 821.

S trochu nižšími čísly pracuje Uherský Brod, ale i tady počet lidí s trvalým pobytem na městském úřadě roste. V roce 2012 „bydlelo" na brodském úřadě 407 osob, poslední čísla z listopadu roku 2014 už mluví o 492 obyvatelích. „Nejstarší evidenční trvalý pobyt na úřední adrese je od roku 2001 dosud. Průměrně jsou tam osoby hlášeny pět až šest let," prozradila zajímavá čísla Markéta Švehlíková z odboru kanceláře tajemníka městského úřadu v Uherském Brodě. Stát se obyvatelem obecního úřadu ale není jednoduchý proces. „Fyzická osoba se nemůže sama přihlásit na úřední adresu v sídle ohlašovny. Jedině na návrh jiné osoby, většinou majitele nemovitosti, která písemně podá žádost o zrušení trvalého pobytu," vysvětlila Markéta Švehlíková.

Dodala, že se pak vede správní řízení o zrušení trvalého pobytu a na základě rozhodnutí správního orgánu se zřizuje evidenční trvalý pobyt v sídle ohlašovny.

Ale ani změna trvalého pobytu nepomůže dlužníkům. Exekutoři si je totiž najdou. „Přepsání trvalého pobytu na ohlašovnu dlužníka v exekuci nespasí. Tenhle úkon nic neřeší. Dotyčný se jen zbaví možnosti přebírat si úřední korespondenci a včas na ni reagovat. Vedle fiktivního pobytu na ohlašovně ale někde fakticky bydlí a má na tomto místě svůj movitý majetek, který může být sepsán," uvedl člen prezidia Exekutorské komory Jiří Prošek.

V případě soupisu movitého majetku je přitom místo faktického pobytu stejně důležité jako informace o tom, kde má dlužník trvalou adresu. „Fáma o tom, že přepsáním adresy na ohlašovnu lze uniknout exekuci, má nakonec negativní důsledky jenom pro dlužníka. Na faktický výkon rozhodnutí nemá žádný vliv. Skutečný pobyt neplatiče a místo, kde má uloženy svoje věci, je soudní exekutor schopen na základě informací od různých institucí a orgánů dohledat během několika minut. Účelové jednání dlužníka tak pouze neúměrně a zbytečně zaměstnává úředníky obecních úřadů," shrnul Jiří Prošek.

Pobyt na ohlašovně je navíc velmi negativní signál pro potenciálního zaměstnavatele nebo pro banku, kterou obyvatel s úřední adresou žádá o úvěr.