„Za osmapadesát let, co máme evidenci o denních záznamech počasí, jsme v neděli kolem poledne naměřili ve stínu 38 stupňů Celsia, což je rekord. Jen o stupínek méně, tedy na sedmatřicátý stupínek nad nulou, se rtuť teploměru vyšplhala loni 5. července," vyčetli ze svých zápisů manželé Lužovi. Letos už ale zaznamenali vysoké teploty 18 a 19. června. Dva teploměry jim shodně ukázaly 36 stupňů Celsia.

Velehrad zažil ze soboty na neděli tropickou noc. Teplota neklesla pod 20 stupňů Celsia.

Podle tiskové mluvčí Uherskohradišťské nemocnice Dany Lipovské očekávali lékaři už průběhu minulých dnů, že pokud vedra potrvají dál, zejména o posledním červencovém víkendu a v následujícím týdnu na přelomu července a srpna, očekávají zdravotníci nárůst.kolabujících lidí. „Do pátku 26. června nebyl počet lidí, kteří by kolabovali kvůli horku, nějak výrazně velký – byl to spíše takový prázdninový normál a šlo o jednotlivce," informovala Dana Lipovská.

Důvodem kolapsu je podle ní většinou dehydratace organismu a pobyt na ostrém slunci. „Rady jsou klasické - hodně pít, a to tři až čtyři litry tekutin denně. Nejlepší je čistá voda. Omezit alkohol i třeba kávu, obojí totiž dehydratuje. Při pobytu na slunci je třeba si chránit hlavu a vyhýbat se fyzické zátěži," varuje tisková mluvčí nemocnice. To ale často podceňují právě mladí lidé, kteří si jdou klidně po obědě zasportovat a podobně.

„Dívám-li se do záznamů ze včerejška a dneška, nebylo kolapsů z horka mnoho. Lidé se asi pobytu na přímém slunci vyhýbají a pijí dostatek tekutin. Prostě chovají se adekvátně vedrům," konstatovala staniční sestra interní ambulance Uherskohradišťské nemocnice Marie Kašpaříková. V neděli byly zaznamenány kolapsy spíše v kombinaci s alkoholem a únavou u věkově mladších lidí. „V sobotu byli na ambulanci přivezeni dva lidé s kolapsy, v neděli do patnácti hodin tři. K hospitalizaci byli přijati za celý víkend tři lidé," sdělila zdravotní sestra Marie Kašpaříková.

A jak poskytnout první pomoc člověku, který vlivem horka zkolaboval? „Co nejdříve ho dostat do stínu a nejlépe i temna, pomalu a postupně do něj dostat hodně tekutin, zkusit i vnější chlazení, obklad, zvednout dolní končetiny. Pokud by stav přetrvával delší dobu, vyhledat lékaře," informuje tisková mluvčí nemocnice.

Podle inspektorky uherskohradišťské policie Mileny Šabatové vlna tropických veder se nijak výrazně neprojevila o pravděpodobně nejteplejším víkendu na silnicích Slovácka.

„Od pátku do nedělního odpoledne zaznamenali policisté osm dopravních nehod, na nichž se podepsala vysoká rychlost a únava z přehřátí. Unavení řidiči se nejsou plně schopni soustředit na řízení vozidla," sdělila Milena Šabatová.

Podle sdělení tiskového mluvčího Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Štefana Hrtúse nedošlo na Slovácku vlivem víkendových tropických veder k žádnému požáru. Jednotka HZS Zlínského kraje ze stanice Uherský Brod a Uherské Hradiště vyjely v sobotu pouze k dopravním nehodám.
Tropická víkendová vedra se ještě více podepsala na zelených trávnících, které žloutnu a doslova se začínají ztrácet před očima. „Kdo nemá na zahrádce vodu k zalévání, tomu zůstávají jen oči pro pláč. K těm lidem patřím i já. Zalévat zeleninu nebo brambory vodou z vodovodu by mě přišlo velice draho. Natě pozdních brambor mám na padrť suché," hořekoval Jiří Adámek z Kunovic.

Horko by mělo podle meteoritů pokračovat i ve dnech na přelomu července a srpna. Ty by měly být teplotně výrazně nadprůměrné. Český hydrometeorologický ústav předpovídá, že teploty od konce července do poloviny poslední srpnové dekády překročí průměr pro toto období. Ten činí 18,4 stupně Celsia.