„Zastupitelstvo souhlasilo, takže chceme realizovat projekt na vybudování varovného a výstražného systému ochrany před povodněmi. Za složitým názvem se skrývá inteligentní obecní rozhlas,“ upozornil starosta Nivnice Miroslav Vykydal.

Více než sedmdesát amplionů toho původního, který je podle jeho slov minimálně 30 let starý, by tak nové hlásiče mohly nahradit na začátku roku 2019. „Drátový rozhlas je za hranicí své životnosti a je nutné začít jednat,“ sdělil starosta s tím, že prvním krokem bude získání sedmdesátiprocentní dotace na realizaci. Bezdrátový rozhlas ale nebude v obci úplnou novinkou. Ve dvou ulicích už funguje. Jedná se například o ulici Zahradní, kde je nainstalováno pět modulů.

Nová čtvrť Záhumní se bude napojovat na už existují zástavbu.
V Pašovicích má vyrůst nová čtvrť. Kvůli silnici a sítím musí vykoupit pozemky

„Tento systém se nám osvědčil, takže chceme v podobném duchu pokračovat dál,“ nechal se slyšet Miroslav Vykydal. Měl by sloužit nejen pro povodně zmiňované v názvu projektu. Pokud se lidé zaregistrují, budou dostávat sms zprávy nebo e-maily o aktuálním dění v obci. Podle slov starosty to bude efektivní nástroj pro komunikaci s obyvateli.

„Myslím si, že hlavně pro starší lidi je to dobré. Mladší si najdou informace na webu. Tento rozhlas jde špatně slyšet, v Zahradní ulici je to jiné kafe,“ pousmála se Kateřina Zkoumalová. Nový systém přinese i jiné výhody, například napojení na Integrovaný varovný vyrozumívací systém Zlínského kraje nebo na KOPIS (komunikace s operačním a informačním střediskem Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje). Využitelný bude ale i při případných povodních.

Brodské kluziště otevřel hokejový zápas.
Umělá ledová plocha otevře i v centru Uherského Brodu

„Obyvatelé sice většinou přímo ohroženi nejsou, ale je dobré tomu obecně předcházet. Mám fotky z roku 1997 s vylitou vodou a velké záplavy tady byly v roce 1956,“ zavzpomínal nivnický starosta. Dodal, že mají v obci jedno čidlo měřící hladinu a přemýšlí o zakoupení a nainstalování ještě jednoho.