Ti ukázali, že kroj není naškrobená rekvizita z muzea, ale živý organismus, krásný a zábavný způsob, jak vyjádřit sám sebe a svůj vztah k místní komunitě.

„Na burze byly nabízeny převážně krojové součásti, předměty s folklorní tématikou a další zboží z oblastí Slovácka, Horňácka, Kyjovska a Podluží,“ informovala Marie Šuranská, kronikářka babické Baně.

Dodala, že burza krojů a jejich doplňků vznikla v Babicích před třinácti lety z podnětu členů tamního sdružení Baňa, kteří mnohdy sháněli nějakou krojovou součástku, ale neúspěšně.

„Krojové součásti nabídla na burze kupříkladu Jarmila Kraváčková, Marie Kozumplíková, manželé Hejdovi, Lidové tradice Uherský Ostroh, Marie Skrežinová, Anna Heliová a další prodejci,“ sdělila Marie Šuranská.

Umění vinařů prezentuje soutěž TOP Víno Slovácka, která je také oceněním jejich práce.
TOP Víno Slovácka 2022 je Rulandské šedé z hradišťského Vinařství Rochůz

Jedním dechem poděkovala všem prodejcům za nabídku krojových součástí, ale i návštěvníkům za účast na burze lidových oděvů. Lidé prý na dobrovolném vstupném nešetřili. Díky rekordnímu počtu návštěvníků a folkloristů uspořádá babická Baňa burzu krojů i v příštích letech.

K těm, kteří přišli prodat krojové součásti po svých předcích, patřila kupříkladu Natálie Bublíková z Uherského Hradiště.

„Nabízela jsem návštěvníkům burzy ne moc používané části kroje po své šestadevadesátileté žijící prababičce Zdeňce Šumberové. Ona nosila kroj v Mařaticích. Téměř všechny krojové součásti jsem na burze prodala,“ neskrývala radost Natálie Bublíková.

K těm, kterým část lidového oděvu chyběl, patřily kamarádky ze Starého Města, Anna Jurečková s Jarmilou Balážovou, jejichž dcery chodí spolu do Dolinečky.

„Já jsem potřebovala koupit k dívčímu kroji černý šorec, který se těžko sháněl. A u Natálie se mi jej podařilo sehnat,“ radovala se Anna Jurečková.

„Já si nyní skládám původní staroměstský kroj. Něco jsem tu k němu u Natálie Bublíkové přece jenom koupila,“ svěřila se s úsměvem Jarmila Balážová.