VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tradiční pokrmy jsou v módě

Slovácko – Recepty na jídla našich prababiček jsou opět v kurzu. V regionu vznikají nové tematické publikace, pořádají se gastronomické akce zaměřené na tradiční pokrmy. A publikum na to slyší.

21.11.2013
SDÍLEJ:

Ve Slováckém muzeum připravovali pokrmy z brambor. Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

Třeba v Polešovicích začali přednedávnem sbírat recepty od místních rodáků a pamětníků. Polešovická kuchařka má vyjít na jaře či v létě příštího roku. Recepisy musí být úzce lokálně vymezené. Povoleny jsou jen tradiční suroviny jako brambory či obiloviny. Směsi koření, kečup ani polotovary při vaření neupotřebíte.

„V našem regionu trend renesance starých receptů určitě existuje. Úplně první, který jsem od přispěvatelů obdržela, byl na přípravu tradičních patentů," uvádí autorka myšlenky Jana Bílková. Na vydání publikace, jež zatím nese dva pracovní názvy – Recepty našich stařenek či Staré recepty z Polešovic – pracuje společně s polešovickou folklorní osobností Ludmilou Drobilovou.

To v Hluku už svou vlastní kuchařku mají. Městský úřad ji vydal předloni. Z publikace autorky Marie Lekešové nazvané Opomíjená jídla a zvyky se bez nadsázky stal místní bestseller. Radnice objednávala několik dotisků. Dodnes se komerčně prodalo či darovalo k reprezentačním účelům města již přes deset tisíc kusů.

„Knihu si u nás stále můžete za sto korun koupit," připomíná pracovnice městského úřadu Ludmila Rybnikářová. Na 161 stranách v ní čtenář najde návody na hlucké polévky, omáčky, pokrmy z luštěnin i bramborového těsta, zabijačkové speciality nebo jídla ke svatební tabuli. A k tomu přídavkem popis jednotlivých lidových obyčejů.

Lokální kuchařku chtěl vydat také Libor Velen z Bystřice pod Lopeníkem, který shromáždil stovku receptů především ze své vesnice, Lopeníku, Strání, Březové a Nivnice. Jenže prozatím nesehnal dostatek peněz. „Byla by to ekonomická sebevražda. Žádal jsem dotace po obci a kraji, ale záměr se jim nějak nezdál," konstatuje Libor Velen, jenž část receptů otiskl alespoň ve Slováckém deníku, Malovaném kraji či magazínech F.O.O.D. a Pošli recept.

Komu se o receptech nechce číst, může si přípravu a následně i ochutnávku tradičních jídel zkusit každý měsíc ve Slováckém muzeu. Jeho etnografické oddělení pořádá návštěvnicky úspěšné kuchařské soboty od února loňského roku. Tento měsíc tvořily menu bramborové omáčky s chlebem, v prosinci to budou staré typy vánočního cukroví.

„Upečeme zázvorky, sádlové koláčky a korýtka. Jde o recepty z počátku dvacátého století," upřesnila etnografka Marta Kondrová s tím, že pokud se obecně akce zaměřuje na jídlo nebo pití z praktické stránky, je její úspěch téměř vždy zaručen.

Autor: Michael Lapčík

21.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Místopředseda FAČR Zdeněk Zlámal

Projev Pelty vnímám jako zinscenovaný, říká místopředseda FAČR Zlámal

Koledami s Deníkem zahájili na Velehradě jednání zastupitelstva.
4

Koledami s Deníkem zahájili jednání zastupitelstva

Pod stromeček dostanou tisíce od zaměstnavatele

HLASUJTE V ANKETĚ / Až tisíce korun "pod stromeček" dostanou zaměstnanci některých firem na Slovácku. Díky dobrému hospodaření tak dostanou například zdravotníci polovinu 13. platu. Většina firem však neřeší vánoční odměny jen formou finančního příspěvku, ale také jiných benefitů.

Představujeme prvňáčky ze ZŠ Staré Město

Ojedinělý seriál Deníku Naši Prvňáci pokračuje dalším dílem.

AKTUALIZOVÁNO

Zranění řidiček zavinilo nedání přednosti

Nehodu, která se stala v centru slovácké metropole v úterý 12. prosince před osmou hodinou ranní, zřejmě zavinila pětadvacetiletá řidička osobního vozidla značky Kia.

Na silnicích na Slovácku nečíhají žádné komplikace

Po divokých dnech, kdy dopravu na mnoha místech komplikovaly spadlé stromy po vichřici, panuje na silnicích na Slovácku klid.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT