Tři rozlehlé betonové silážní jámy už asi tři roky zejí prázdnotou, prostor se však může „chlubit" bohatou minulostí, co se ukládání odpadů týče. „Žlaby jsou možná ještě nyní zamořeny nebezpečnými látkami a měly správně být už před mnoha lety zrušeny," tvrdí starosta Boršic Roman Jílek (Strana zelených).

Na začátku devadesátých let muselo být v boršickém družstvu utraceno na devět stovek dojnic kvůli zvýšenému množství PCB látek (polychlorované bifenyly) v jejich těle. Barvami s obsahem PCB se dříve běžně natíraly kravíny, nevědělo se totiž, že jsou rakovinotvorné. Tyto karcinogeny se podle starosty ve žlabech vyskytují dodnes.

Přestože uherskohradišťský okresní úřad vydal už v roce 1994 rozhodnutí, na jehož popud mělo být úložiště zlikvidováno, o šest let později stavební úřad provoz silážního žlabu pro dekontaminaci povolil. Předešlé rozhodnutí svých kolegů prý úředníci neměli k dispozici.

Až do roku 2009 se zde pak prováděla dekontaminace nebezpečného odpadu zamořeného ropnými látkami. Smetí se tady očkovalo mikroorganismy, které nebezpečné látky zneškodnily. Jenže vedení obce je přesvědčeno, že to žádná selanka nebyla. Dešťová voda údajně splachovala toxický odpad do nedalekého potoka.

Podobné ošetřování odpadů by se zde mělo opět rozjet, úřad Zlínského kraje o to požádala firma Reomap z Kroměříže, která trojici silážních jam koupila od předchozího majitele. O tom však v Boršicích nechtějí ani slyšet. „Žlaby nejsou v odpovídajícím stavebně-technickém stavu, aby mohly plnit funkci dekontaminačního střediska. Mezi panely jsou velké praskliny, jak mohou vyhovět atestům na propustnost? Pětačtyřicetiletý beton, do kterého prší," kroutí hlavou Roman Jílek.

Ten s týmem svých poradců vypracoval nesouhlasný odborný posudek, jenž předal krajskému úřadu. Pokud ho úředníci nevezmou v potaz, je připraven se domáhat zastavení řízení u náměstka hejtmana pro životní prostředí. „Nic takového se tu prostě dít nebude. I kdybychom se měli s firmou soudit. Bojuji proti nebezpečným odpadům v obci dvaadvacet let a nakonec se toho dožiji v pozici starosty? To tedy ne," prohlašuje Jílek odhodlaně.

Rozhodnutí, zda se bude v Boršicích znova čistit zamořený odpad, má kraj vydat v půlce března. „Provoz dekontaminační plochy byl povolen do 28. ledna 2012. Společnost Reomap loni požádala o prodloužení tohoto souhlasu, avšak nedoložila potřebné podklady. Krajský úřad se samozřejmě zabývá i nesouhlasným vyjádřením obce Boršice," konstatovala mluvčí krajského úřadu Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Jednatelem kroměřížské firmy Reomap je Zdeněk Krč, který také vlastní uměleckou agenturu. Zprostředkovává vystoupení předních českých modelek, siláků, zpěvaček i bavičů. Věří, že úředníci mu odpadové podnikání v Boršicích povolí. „Nedodání dokumentace bylo způsobeno administrativními problémy s datovou schránkou. Nyní by již mělo být vše napraveno," podotýká Zdeněk Krč.

Ujišťuje také, že lidem ve vesnici ani jejímu okolí žádné nebezpečí nehrozí. „Osobně si myslím, že nebezpečí nehrozí ani obcím, kde se skladuje jaderný odpad. Přesto se tamní obyvatelé bojí," přirovnává. Jaké konkrétní operace bude s odpadem v areálu bývalého družstva provádět však prozatím sdělovat nechce.

Boršické zastupitelstvo v příštích dnech plánuje vydat memorandum o zamezení nakládání s veškerými odpady na území vesnice. Výjimku budou tvořit firmy, které mají s obcí přímo uzavřenou smlouvu o své činnosti. Vedení obecního úřadu také chce o problému informovat veřejnost. „Musím říct, že jsem o tom vůbec nevěděla. Jen to, že kdysi dávno podobné problémy u nás byly. Rozhodně by se mi to nelíbilo," uvedla oslovená obyvatelka Petra Tománková.