Součástí e expozice unikátních archeologických artefaktů, kterou si může široká veřejnost v metropoli Slovácka prohlédnout do 22. září, je kupříkladu 50. tisíc let starý pěstní klín z jeskyně Kůlna v Moravském krasu.

Vzácná je také soška sedící těhotné ženy z prstního článku mamuta z Předmostí u Přerova-Skalka, vytvořená 30 tisíc let před naším letopočtem.

O 15 tisíc let mladší je dýka z koňské dolní čelisti, zdobená rytinami hlav tří koní, která byla nalezena v jeskyni Pekárna v Moravském krasu.

K vidění je v expozici mladší soška ženy z let 4300 až 4100 před naším letopočtem, známá jako Venuše z Hlubokých Mašůvek na Znojemsku.

V hektarové obůrce na Modré přišlo na svět pratuří mládě, první na Moravě.
První moravský pratur se po 700 letech narodil v oboře na Modré

Návštěvník výstavy se může vydat na malou procházku prastarým uměním, navštíví pravěkou jeskyni s malbami, se zatajeným dechem může sledovat nápaditost a řemeslný um šperkařů doby bronzové nebo laténsko-keltské.

„Šperky jsou srovnatelné s dílem dnešních umělců. Nejedna žena by se jimi dnes určitě ozdobila. Vzala by si i model malované tašky, 4600 – 4300 let př. n. l. Taška je okrášlena plastickou rytou i malovanou výzdobou. Zmíněné předměty jsou jedinečné, designově vybroušené, nadčasové, mající velkou historickou hodnotou a obrovský šarm,“ přiblížila jen některé z vystavených exponátů, které si návštěvník s pravěkem nespojí, autorka výstavy a archeoložka Dana Menoušková ze Slováckého muzea.

 Výstava vznikla ve spolupráci s Moravským zemským muzeem, předměty zapůjčily také Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně a Městské muzeum a galerie Holešov. Na výstavě se podílelo i Jihomoravské muzeum ve Znojmě zápůjčkou bezpečnostní vitríny.

„S jistou dávkou nadsázky můžeme říci, že přivážíme Velké umění do nevelkého města. Jedinečnost i křehkost předmětů nedovoluje jejich časté vystavení, a tak po skončení výstavy budou předměty opět uloženy do trezorových prostor, což je dalším z důvodů, proč by si lidé tuto výstavu neměli nechat ujít,“ zve do expozice Dana Menoušková.

Vernisáž umocnil písničkami pěvecký sbor Stojanova gymnázia Velehrad, pod taktovkou sbormistra Filipa Macka.

Slepé rameno Čerťák ve Starém Městě.
Čekání skončilo. Slepá ramena ve Starém Městě se propojí