Nové insignie Starého Města budou vystaveny v Jezuitském sklepě  

Kdy: čtvrtek 28. září
Kde:Staré Město

Autorská výstava akademického sochaře Daniela Trubače doplněná fotografiemi Daniela Kadeřábka slavnostně otevře své dveře ve čtvrtek 28. září ve staroměstském Jezuitském sklepě. Mimo jiné tak budou znovu k detailnímu prozkoumání nové insignie Starého Města, jejichž zhotovení měl právě Daniel Trubač na starosti. Návštěvníci však naleznou například i skice soch, které mohly být umístěny na náměstí Velké Moravy a fotografie z cest kolem světa.

„Ve vitrínách budou vystaveny skici soch Cyrila a Metoděje namyšlené do prostoru staroměstského náměstí, ale i socha Jana Pavla II. Skica pak je vlastně menší model sochy, sloužící jako její předloha,“ vysvětli Daniel Kadeřábek.

Vernisáž je naplánována 28. září na pátou hodinu odpolední. Sochy i fotografie pak budou k vidění až do 16. října.

Brodská pouť kombinuje mši svatou, folklor i populární hudbu

Kdy: pátek 29. září - neděle 1. října
Kde: Uherský Brod

Púťovým večerem u cimbálu, na kterém vystoupila Olšava a zahráli Mladí Burčáci, a první sérií koncertů, v níž se představily kapely Nohow, Sebastian, Rybičky 48 a Poetika, začala včera Růžencová a Uherskobrodská pouť v Uherském Brodě. Dnes projde od 18.30 městem tradiční průvod se svícemi od farního do klášterního kostela. Slavnostní mše svatá se bude konat v neděli od 10.30 hodin. Sloužit by ji měl Martin David, kterého papež František letos v dubnu jmenoval biskupem ostravsko- opavským.

Úderem desáté hodiny začne v neděli průvod krojovaných poutníků od Gymnázia J. A. Komenského do klášterní zahrady, kde se bude konat hlavní mše. Předcházet jí bude ještě mše ve slovenském jazyce od 9.00 hodin. Ve stejný den zahraje od 14.30 hodin na Masarykově náměstí dechová hudba Straňanka. Tamní sportovní hala bude opět patřit hudbě. V sobotu si tam přijdou na své fanoušci kapel No Name, Street69 a Like-it. 

Ilustrační foto
Kam za sportem ve Zlínském kraji

Na Salaši budou vystavovat houby  

Kdy: sobota 30. září a neděle 1. října
Kde: Salaš

Houbaření je nejen česká, ale i slovácká specialita. Jen co v minulých dnech po několikaměsíční pauze začaly houby v Chřibech růst, začali za nimi lidé vyrážet časně ráno do lesů, cestovat za nimi desítky kilometrů a domů se vrátit, podle toho, jak byl kdo úspěšný, s plnými nebo poloprázdnými košíky. Za houbami vyrážejí v těchto dnech velmi aktivně členové Mykologického klubu Salaš, který o víkendu uspořádá už 11. ročník výstavy hub.

V sobotu bude výstava v areálu hospody Na Dolině otevřena od 14 do 18 hodin, v neděli od 10 do 18 hodin. Na loňském jubilejním desátém ročníku výstavy hub na Salaši se prezentovali tamní mykologové rekordním počtem 250 druhů jedlých, nejedlých a jedovatých hub. Kolik jich bude v expozici o víkendu, a přijede se na výstavu podívat přední český mykolog Libor Tmej z Chocně? Takové a podobné otázky si kladou salaští mykologové, kteří před výstavou pilně sbírají houby v lesích Chřibů. 

Policisté šetří vražedný útok na malé děti ve Starém Městě
Pobodal nožem své dvě děti. Dcerka zemřela, chlapec skončil v nemocnici

Tupeské parádnice oslaví desáté narozeniny

Kdy: sobota 30. září
Kde: Tupesy

Deset let od svého založení si v sobotu od 17 hodin připomene v Muzeu keramiky Tupesy tamní desetičlenný ženský pěvecký sbor Parádnice. Rodný list ženského ansámblu se začal psát v říjnu 2007 po slováckých hodech s právem. Tedy poté, co pět tupeských žen inspiroval tamní mužský sbor Tupešané k tomu, aby se začaly scházet, povyprávěly si a zazpívaly. Premiéru měly Parádnice v témže roce při vánočním zpívání. I když má nyní sbor deset zpěvaček, žádná z nich není uměleckou, organizační či jinou vedoucí. „Každá něco víme, umíme, sejdeme se a hlavně se vždycky domluvíme. Některá z nás je na hudbu, jiná na kostýmy, další třeba na výtvarné aranžmá,“ prozrazují s úsměvem Parádnice. Žádná oslava narozenin se neobejde bez vzpomínání na uplynulá léta a gratulací. Platí to i o desátém jubileu tupeských Parádnic, které si na sobotní podvečer pozvaly na narozeninovou oslavu do Muzea keramiky domácí mužský pěvecký sbor Tupešané a pěvecký sbor Lipuše z Jankovic.

Hodovou májku postaví chasa v Ostrožské Nové Vsi už dnes  

Kdy: pátek 29. září - neděle 1. října
Kde: Ostrožská Nová Ves

Tradiční svatováclavské hody s právem se jako každoročně uskuteční v Ostrožské Nové Vsi poslední zářijový víkend. Už v pátek od 17 hodin bude místní chasa stavět před Orlovnou máj. Od dvaceti hodin se zábava přesune na místní sportovní halu, kde bude k poslechu i tanci hrát kapela Artemis.

Sobotní program začne od 13:30, kdy se chasa sejde u historického domku, aby se odtud vydali pro stárky Vojtěcha Pančíka a Terezu Hůskovou. V šestnáct hodin přijde průvod k základní škole, kde budou prosit starostu předání hodového práva. O hodinu později už vystoupí všechny obecní folklorní skupiny na sportovní hale. Od 20 hodin se v těchto prostorech uskuteční i hodová zábava na které zahrají dechová hudba Blatnička a cimbálová muzika Vinár.

V neděli od 10:30 se za účasti chasy bude konat mše svatá k uctění památky svatého Václava. Hodové dozvuky obstarají na hale od 18 hodin cimbálová muzika Novoveská banda, ŽS Denica, MS Krasavci a Novoveská chasa.

Ilustrační foto.
Krádež ve Starém Městě za bílého dne. Lupičům stačilo pár minut

Kunovické hody nabízí bohatý kulturní program 

Kdy: pátek 29. září - neděle 1. října
Kde: Kunovice

I letos se v Kunovicích uskuteční tradiční Svatováclavské hody. Na rozdíl od minulého roku budou mít v tomto městě hody bez práva. Ve dnech 29. září až 1. října je pro návštěvníky připraven bohatý program. Hody odstartuje v pátek výstava obrazů Barbory Havlíčkové na Panském dvoře a od 19 hodin ve Slovácké búdě divadelní představení žáků ZUŠ Uherské Hradiště. V sobotu započne program v 13 hodin v kostele sv. Petra a Pavla hodovou mší u příležitosti pětistého výročí postavení kostela. Poté se průvod přesune do Areálu jízdy králů, kde bude hrát cimbálová hudba a vystoupí několik folklorních skupin. Pro děti budou připraveny soutěže, pro dospělé jarmark s víny, jídlem a řemeslnými výrobky. Před radnicí bude chasa žádat starostku o povolení k hodové zábavě od 17 hodin. Ta započne na sportovní hale od 20 hodin. K tanci a poslechu bude hrát dechová hudba Straňanka a cimbálová muzika Lintava. V neděli od 14 hodin bude chasa vozit berana, na památkovém domku návštěvníci uvidí ukázku dráteníků.

Josef Kubáník a Květa Fialová na jevišti Slováckého divadla. Ilustrační foto.
Ať se se mnou lidé rozloučí šampaňským a svíčkou, řekla mi Květa Fialová

V Boršicích budou dívky šlapat hrozny bosýma nohama  

Kdy: sobota 30. září
Kde: Boršice

Lákadla v podobě šlapání hroznů dívčíma nohama nebo lis z roku 1883 slibuje Dvůr pod Starýma Horama na sobotu 30. září v Boršicích. Akce začne ve 14 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na obnovení tradice šlapání hroznů a získávání vinného moštu. "Během programu odhalíme historický kládový lis z roku 1883," upozornila na jeden z vrcholů odpoledne Dagmar Dvouletá z pořádajícího Dvora pod Starýma Horama. Chybět nebude ani hudební doprovod, a to v podobě vystoupení folklorního souboru Jaročan s pořadem Kdo kope, ten pije. Pořadatelé navíc slibují posezení u cimbálu a ochutnávku vín z vinic zemí Visegrádské čtyřky. Pro nejmenší bude připravená vinařská dílnička.

Železniční most přes řeku Moravu. Ilustrační foto.
Železňák v Hradišti bude drnčet dál, v nejbližších deseti letech ho neopraví