Na Predkaterině vystoupí šestice souborů  

Kdy: čtvrtek 16. listopadu
Kde: Boršice u Blatnice

Zpívání sborů a beseda u cimbálu s názvem Predkaterina 2017 se uskuteční ve čtvrtek 16. listipadu od 20 hodin v kulturním domě v Boršicích u Blatnice. Vystoupí Derfla, Míkovjané, Kunovjané, Dolněmčané, Osvětimany, Boršičané a CM Mladí Burčáci.

Ilustrační foto.
Florbalisté Hluku sehrají zápas o historický postup

Studenti a Hradiště slaví 17. listopad

Kdy: pátek 17. listopadu
Kde: Uherské Hradiště

Výročí Sametové revoluce si podruhé připomenou nejen studenti v Uherském Hradišti akcí Studenti a Hradiště slaví 17. listopad. Organizátoři při této příležitosti nechtějí vzpomínat jen na události listopadu 1989, ale také listopadu roku 1939. Studenti zazpívají písně Karla Kryla, Marty Kubišové, přednesou i několik básní a zazní příběhy z dob totality. Výročí svými proslovy připomenou i hosté, kterými budou například ředitel Slováckého divadla Michal Zetel nebo zakladatel Občanského fóra v Uherském Hradišti Igor Stránský. „Ohlédnu se za tehdejšími událostmi a připomenu, co bylo pozitivního na lidech a co mi teď chybí. Všechno je totiž jen o lidech, proto některé naděje zůstaly jen iluzí. Mnohé jsme vybudovali, ale zapomněli jsme podpořit lidské cítění. Zřejmě nebudu moc optimistický,“ prozradil Igor Stránský. Vzpomínkovou akci budou moderovat studenti Adam Jašek a Jan Jindřich Karásek. Program začne v pátek v 18 hodin na Masarykově náměstí.

Podívejte se na fotografie z roku 1989

Kateřinské hody s právem v Huštěnovicích 

Kdy: sobota 18. listopadu - neděle 19. listopadu
Kde: Huštěnovice

Hodová zábava, tradice, folklor, dobré víno a lidová hudba. Na to se mohou těšit 18. a 19. listopadu návštěvníci Huštěnovic, protože se tam uskuteční Kateřinské hody s právem. Chasa v sobotu od 13 hodin nejprve půjde pro své stárky. Průvod následně povedou starší stárci Michal Janeček a Adéla Hladká a mladší stárci Michal Vaverka s Dagmar Gajdošíkovou. Po předání práva se sejde chasa v 17 hodin v tamním kostele na mši svaté. Od 19:30 bude program pokračovat hodovou zábavou v kulturním domě. V neděli bude od 10 hodin obcházet chasa s právem obec. Ve stejný čas jako v sobotu, i v neděli se chasa sejde k závěrečné zábavě v kulturním domě. K poslechu i tanci bude hrát dechová hudba Boršičanka a cimbálová muzika Harafica. V sobotu 25.11. mohou zájemci zavzpomínat na hody při tradičních dozvucích hodů. Hudební doprovod obstará pop-rocková kapela skupina NA.EX.

Výstava  Výstava Slovácko 1937 ve  Slováckém muzeu v Uherském Hradiště.
Nová expozice: Výstavu Slovácka 1937 navštívil i prezident Beneš

Boršická Pentla oslaví třicetiny v sobotu Dožínkami 

Kdy: sobota 18. listopadu
Kde: Boršice

Jak ten čas letí, řeknou si v sobotu večer členové folklorního souboru Pentla z Boršic, velebící slavnostním programem třicáté narozeniny ansámblu, jehož členové, kteří usilovali o udržování slováckých, respektive dolňáckých tradic, stáli v roce 1987 u kolébky Pently. Ta připravila pro milovníky folkloru vzpomínkový večer nabitý nevšedními zážitky, nesoucí název Dožínky. Asi už proto, že dožínky jsou svátkem sklizně. A ta by byla za třicet let Pently opravdu bohatá. Pentla byla a stále je významným reprezentantem Boršic nejen v naší vlasti, ale i v zahraničí. Vystupuje na jarmarcích, festivalech, plesech či při vánočních koncertech. Diváci jí tleskali kupříkladu v Holandsku, Belgii, Rusku, Maďarsku, Německu, Francii, Itálii a dalších zemích. Vzpomínkový program provedou slovem tři muži. Zakladatel Pently Jiří Piluša ze Starého Města, bývalý vedoucí souboru Petr Soška z Nedakonic a současný šéf ansámblu Martin Gabriel. Předprodej vstupenek je v podatelně Obecního úřadu Boršice a v Informačním centru Uherské Hradiště

Do Vápenic se sjede na 50 heligonkářů  

Kdy: sobota 18. listopadu
Kde: Vápenice

Na 50 heligonkářů se v sobotu sjede do Vápenic. Už pošesté se v tamní bývalé škole koná jejich sraz. Dorazí na něj muzikanti z obou stran hranice a dokonce i ti známí z televizních obrazovek, z Televize Šlágr. Program začne ve 13.00 hodin. V programu zahrají jak skupiny, tak jednotlivci dvě až tři písničky. "Loni jsme hráli až do osmi do večera, sešlo se u nás asi 37 heligonkářů," zavzpomínala starostka Vápenic Anna Kubáníková. Dodala, že pokud bude příležitost zahraje si na harmoniku i ona. Pro účinkující mají připravené občerstvení v podobě guláše nebo tradiční žmolkovici.

Módní návrhářka Marie Zelená.
Lidé by si měli pomáhat a nezapomínat na ty, kteří nemají stejné štěstí

Slováčtí herci chystají na Noc divadel překvapení až do rána  

Kdy: sobota 18. listopadu
Kde: Uherské Hradiště

Už popáté se v sobotu 18. listopadu v tuzemsku uskuteční originální akce s názvem Noc divadel a už popáté se do ní zapojí i Slovácké divadlo. „Letošní program bude ze všech předchozích ročníků nejlepší,” říká s úsměvem ředitel uherskohradišťské scény Michal Zetel a věří, že živo bude v oblíbeném divadle až do rána. Celá akce propukne v 19 hodin společným potleskem ve všech evropských divadlech a potom se už rozběhnou jednotlivé programy.

„My jsme vsadili na komedii Nájemníci, kterou s úspěchem hrajeme už pátým rokem a má za sebou přes osmdesát repríz. Tím to ale teprve všechno začne,” slibuje ředitel. „Po jejím skončení se diváci setkají s režisérem Zdeňkem Duškem, který jim předvede, jak scény, které právě viděli, vlastně vznikaly. Publikum se tak přímo v akci setká i s dalšími profesemi, bez které by žádné představení nemohlo proběhnout, tedy s garderobiérkami, vlásenkářkami, rekvizitářkami a dalšími,” poodhaluje program ředitel Zetel.

„Překvapení to bude i pro nás, protože pan režisér nám stále nechce prozradit, co si na nás připravil. Jak jej známe, nenechá si tu příležitost pobavit se i na náš účet, ujít,” směje se představitel jedné z hlavních rolí v komedii Nájemníci David Vaculík.
Ani tím ale noční program ve Slováckém divadle neskončí. Diváci budou mít možnost nahlédnout v doprovodu herců i do samotného zákulisí, v nahrávacím studiu pořídit zvukový záznam známé písničky, na dalších místech si pak vyzkoušet paruky, klobouky, kostýmy.

K tomu všemu bude hrát ve foyer živá hudba, herci odstepují pro ten večer připravené stepařské číslo a aby návštěvníkům nevyhládlo, čekají je i kulinářské speciality z hereckých kuchyní. “Letos jsme si dali hodně záležet a být divákem, chtěl bych být u toho,” uzavírá Michal Zetel.

O uherskohradišťskou Noc divadel je mimořádný zájem, už dva měsíce je beznadějně vyprodaná. I na to divadelníci slovácké scény mysleli. Od 22.00 budou celou akci živě přenášet na divadelním facebooku.

Pozvání na již probíhající akce naleznete na našem webu ZDE