Den s modrým majákem láká na Četníky z Luhačovic

Kdy: pátek 19. května
Kde: Masarykovo náměstí v Uherském Hradišti
Přímý zásah složek Integrovaného záchranného systému, policisté na koních, psovodi, snímání otisků prstů, policejní automobily či projížďky policejním člunem. Nepřeberně aktivit a ukázek z práce policistů, hasičů či zdravotníků čeká na návštěvníky již tradičního Dne s modrým majákem, který se uskuteční zítra od deváté hodiny ranní do dvanácté hodiny na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti. „K vidění bude několik dynamických ukázek. Posledním bodem programu bude názorná ukázka havárie vozidla. Neméně zajímavé vystoupení si připravují dívky z aerobiku Akropolis z Uherského Hradiště," uvedla mluvčí hradišťských policistů Milena Šabatová. Na místě by se objeví i policisté převlečeni za Četníky z Luhačovic a k vyzkoušení bude i simulátor přetočení ve vozidle od Armády ČR.

Diváci se při baletu v hradišťském Klubu kultury ponořili do života broučků.
Diváky fascinoval dětský balet ze světa broučků

O Muzejní noci do galerie na broučky

Kdy: pátek 19. června
Kde: Galerie Slováckého muzea
Už posedmé se v pátek uskuteční ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti Muzejní noc. Do nádvoří Galerie Slováckého muzea v Otakarově ulici se v 16.30 hodin slétnou broučci, tedy děti z tanečního oddělení hradišťské základní umělecké školy a dětského folklorního souboru Hradišťánek, aby se tam představily úryvkem dětského baletu Broučci na hudbu Otmara Máchy. A protože centrum veškerého dění Muzejní noci bude probíhat převážně v galerii, od 16.30 do 23.59 v ní bude v provozu Broučkova dílnička pro děti i dospělé. Od 17.30 hodin mohou návštěvníci zhlédnout v podání žáků hradišťské ZUŠ tři pohádkové opery z autorské dílny Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře, a to Červenou Karkulku, Šípkovou Růženku a O dvanácti měsíčkách. Od 20 do 22 hodin se mohou děti i dospělí vydat s Marií Martykánovou, kurátorkou výstavy Broučci Jana Karafiáta, na prohlídku expozice. V jejím průběhu bude čekat na návštěvníky několik překvapení. Od 19 hodin bude hrát hradišťská Žlutá ponorka. Tvořiví návštěvníci mohou od 16.30 do 22 hodin trávit v hlavní budově Slováckého muzea, a to v tvořivých dílničkách při malém archeologickém výzkumu, výrobě pravěkého šperku nebo kreslení. „Od 17 hodin se uskuteční tři komentované prohlídky výstavy Z deníku archeologa. Tomáš Chrástek s Jaroslavem Bartíkem budou vyprávět o tom, jak archeologický výzkum probíhá a co všechno k němu potřebují," informoval mluvčí muzea Pavel Princ. Z nádvoří galerie nebo hlavní budovy Slováckého muzea si mohou lidé odskočit do Knihovny Bedřicha Beneše Buchlovana. Kromě bazaru knih, šperkařského koutku a mlsu domácích dobrot tam mohou návštěvníci zhlédnout vystoupení skupiny historických tanců Porta Temporis s gotickými živými obrazy a lidovým tancem.

Galerii Slováckého muzea oživila působivá inspirace přírodou
Galerii Slováckého muzea oživila působivá inspirace přírodou

Muzejní noc v Brodě vyvrcholí romskou svatbou 

Kdy: sobota 20. května
Kde: muzeum J. A. Komenského v Uh. Brodě
Na romskou svatbu se tentokrát mohou těšit nejen pravidelní návštěvníci cyklu Lidové svatby. Ten se už podesáté uskuteční v Muzeu Jana Amose Komenského v Uherském Brodě. Romská svatba bude jistým vyvrcholeném mezinárodního festivalu Muzejních nocí. Lidová svatba romského etnika v podání profesionálního romského divadla Romathan z Košic začne v sobotu ve 20 hodin v atriu muzea. Součástí akce bude rovněž muzikál Kamene osudu / Sudbakere bara. V původní romské hře dominuje romský text, nevyumělkovaný romsky dialog, který se střídá se v se slovenským textem. Děj se odehrává výlučně v romském prostředí, je přirozený, ale i dramaticky vypjatý a protkaný vstupy z prostředí mešťanstva. Zájem o romskou hudební kulturu s jejími zpěváckými a tanečními projevy přeroste v osudový zájem o hlavní postavu hry - děvče Sanu.
V rámci festivalu Muzejních nocí si pak budou moct návštěvníci v sobotu od 20 do 23 hodin prohlédnout zdarma expozice brodského muzea, a to jak Jan Amos Komenský lidstvu, Starožitnosti Uherskobrodska, tak krátkodobou zoologickou výstavu Cesta kolem světa.

Břestecká špica vyjede v sobotu

Kdy: sobota 20. května
Kde: Břestek
Akce, při kterých dělají lidé něco pro sebe, není nikdy dost. Ale v sobotu se k nim může zařadit VII. ročník cyklistické akce s názvem Břestecká špica, jejímž pořadatelem je Sportovní fotbalový Klub Břestek s tamním turistickým oddílem. Start akce je od 8 do 10 hodin v břesteckém sportovním areálu, odkud cyklisté mohou vyrazit na tři trasy vedoucími malebnými zákoutími Chřibů, a to o délce 10, 33 a 50 kilometrů. Stejně jako při lednovém putování Okolím Břestecké skály, ani při sobotní cykloakci nebudou na startu a v cíli, ve sportovním areálu Břestek, chybět zabijačkové speciality.

Ilustrační foto.
Páteční Slovácké noviny mají novou podobu

Salašané budou žít sedmou poutí v historii obce

Kdy: sobota 20. května
Kde: Salaš
Pokud nemáte program nadcházející sobotu a neděli, nezoufejte. Vypravte se na Salaš v srdci Chřibů, kde se uskuteční sedmá pouť v historii obce. Ta se bude v sobotu odehrávat v areálu hospody Na Mlýně. „O dobrou zábavu návštěvníků se tam od 14 hodin postarají pěvecký sbor Ladies BuDu z Domova pro seniory v Buchlovicích, pěvecké ansámbly Tupeské parádnice a mužský sbor Tupešané, ale také hudební skupina Lončáci z Modré," zve návštěvníky na pouť Vlasta Mikelová, místostarostka Salaše. Na své si přijdou v areálu Na Mlýně také děti. Ty si mohou ozdobit pouťové srdce z medového perníku, vyzkoušet si točení na hrnčířském kruhu, zabušit si s mistrem kovářem do žhavého železa, nebo si nechat namalovat na obličej hezký obrázek.
Chybět nebudou ani pouťové stánky a občerstvení. V neděli se bude v salašské kapli konat mše svatá za živé a zemřelé občany obce.

Oslava kulatin mikroregionu Bílé Karpaty

Kdy: sobota 20. května
Kde: Starý Hrozenkov
Areál Kopaničářských slavností ve Starém Hrozenkově v sobotu 20. května od 15 hodin ožije bohatým programem Setkání Bílých Karpat. Vystoupí pěvecký sbor Tetičky z Dolního Němčí, cimbálovka Pajtáši z Lopeníka, Retrobabky z Dolního Němčí, divadelní soubor Karla Högera ze Strání, mužský pěvecký sbor Slavkované ze Slavkova, dětský folklorní soubor Kopaničárek ze Starého Hrozenkova, folklorní soubor Dúbrava z Březové, mužský pěvecký sbor z Dolního Němčí, soubor Horněmčan z Horního Němčí, mužský pěvecký sbor z Vápenic a dechová hudba Hrozenčané ze Starého Hrozenkova. Těšit se můžete na regionální speciality, zábavu pro děti i dospělé.

Ve středu 17. května se sešlo na dvě stě demonstrantů na uherskohradišťském Masarykové náměstí na protestní akci proti politickému působení Andreje Babiše a chování Miloše Zemana s názvem Proč?
Proč? Proto! Demonstranti obsadili i hradišťské Masarykovo náměstí

Kunovice oslaví, že jsou 20 let městem

Kdy: sobota 20. května
Kde: Kunovice
Oslava určení Kunovic městem se bude konat v sobotu 20. května v tamním Areálu jízdy králů. V celodenním bohatém programu nazvaném Den města se postupně představí místní sportovní oddíly, folklorní soubory i spolky. „Prostřednictvím jezdců kunovského banderia zavzpomínáme na jízdu králů, po mši svaté půjde slavnostní průvod z kostela sv. Petra a Pavla do Areálu jízdy králů, kde postupně vystoupí dětské i dospělé folklorní soubory, žáci kunovické pobočky ZUŠ a Taneční studio Layla, proběhne muzikoterapeutický koncert klientů DZP Na Bělince a jejich kamarádů," upřesnil mluvčí kunovické radnice Zdeněk Kučera. Součástí oslav budou i projížďky na koních a v kočárech s koňským spřežením a celá řada dalších aktivit. Den města večer zakončí taneční zábava se skupinou Pool a cimbálovou muzikou Lintava.

Ve Skanzenu Rochus bude mít Muzejní noc premiéru

Kdy: sobota 20. května
Kde: Skanzen Rochus v Uherském Hradišti
Atraktivním způsobem se v sobotu od 17 do 22 hodin přidá poprvé k Mezinárodnímu dni muzeí hradišťské Muzeum v přírodě Rochus. A protože proslulé muzejní noci, kdy jsou všechna muzea otevřena přes noc nebo jen v její části a vstupné bývá dobrovolné nebo zdarma, bude do Skanzenu Rochus vstup volný. Pro návštěvníky budou připraveny komentované prohlídky expozic, podívat se mohou, jak se v hliněné peci peče chleba a mohou ho také ochutnat. Na venkovním ohništi si mohou návštěvníci opéct špekáčky, a když se na Rochus snese tma, mohou se z kopce pokochat pohledem na noční krajinu, která obklopuje Hradiště.

Terakotova armáda dobývá fïlmové ateliéry na Kudlově. Výstava o sedmdesáti mužích asijské armády.Foto: Michal Schmidt
Terakotová armáda dobývá zlínské filmové ateliéry

Letní kino nabídne 14 projekcí

Kdy: sobota 20. května
Kde: Letní kino Smetanovy sady v Uh. Hradišti
Animovaný film Dobrodružství pana Peabodyho a Hermana odstartuje v sobotu 20. května sezonu letního kina ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti. Program je rozdělen do pěti cyklů. „Letňák dětem" představuje nabídku nejúspěšnějších dětských titulů. Ta zahrnuje hudebně laděné filmy Zpívej a Pes Ro(c)ku, hranatými hrdiny nabitý LEGO příběh a Tajný život mazlíčků. Pro starší děti je naplánovaný Hobit: Bitva pěti armád. Na ženy, dívky a zamilované páry je orientovaný cyklus „Žár romantiky" obsahující snímky Rande naslepo, Matky na tahu a Dítě Bridget Jonesové. Milovníkům napětí a dobrodružství je věnováno „Letní dobrodrůžo", respektive filmy Divočina a Limonádový Joe. Příznivce sci-fi potěší cyklus „Stane se jednoho léta". Ten přinese prastarý český titul Ikarie XB 1, trhák loňského léta X-Men: Apocalypsa a poměrně čerstvý snímek Logan: Wolverine s Hughem Jackmanem v hlavní roli. Speciální kategorii představují nejznámější filmy režiséra Jana Hřebejka, který letos v létě oslaví padesát. Kromě Šakalích let, které diváci uvidí 27. května, doplní malou přehlídku režisérových divácky nejúspěšnějších filmů Pelíšky a Pupendo.

Ve Smetanových sadech budou malovat na velká plátna

Kdy: neděle 21. května
Kde: Smetanovy sady v Uh. Hradišti
Přehlídku činností zájmových kroužků Domu dětí a mládeže (DDM) Šikula v Uherském Hradišti budou moct v neděli navštívit zájemci v neděli v kině Hvězda v Uherském Hradišti. V rámci programu budou ve Smetanových sadech už od 9.00 hodin nainstalována velká plátna pro společné malování. Od 13.30 se před kinem a v jeho foyer uskuteční malování na chodníku a na obličej, ve stejnou dobu začne slavnostní výstava prací DDM Šikula, která bude ke shlédnutí až do 18. června. Následovat budou vystoupení dětí z různých kroužků. Předvedou se kytaristé, flétnisté, děti z tanečních i sportovních kroužků. Odpoledne zahraje hudební kapela Frajeři a Šikula ocení také vedoucí kroužků. Na závěr se děti mohou těšit na film Příšerky pod hladinou, a to od 15.30 hodin.

Výstava absolventů Základní umělecké školy Uherské Hradiště odstartovala vernisáží v úterý 16. května.
Absolventi ZUŠky vystavili své díla v Galerii Vladimíra Hrocha

Poslední Dílna animace ukáže nejlepší filmy dětí

Kdy: neděle 21. května
Kde: Kino Hvězda v Uh. Hradišti
Poslední příležitost odnést si vlastní "animák" budou mít v neděli děti v kině Hvězda v Uherském Hradišti. Dílnu animaci pravidelně vedou zkušení lektoři z oboru Multimediální tvorby UTB Zlín. Akce v rámci Dětské neděle začne ve 14.00 hodin. O čtvrt hodiny dříve mohou zájemci shlédnout sestřih nejlepších prací dětí v sále kina. Další sezóna začne od září. Dílny animace jsou věnovány určeny pro děti ve věku 6-14 let. Ty se naučí jak připravit scénář, vytvořit animace a přidat hudbu. Domů si tak po třech hodinách práce mohou odnést vlastní hotový "film".