XV. ročník Slováckého okruhu o Cenu Bohumila Kováře

Kdy: sobota 6. května a neděle 7. května
Kde: Staré Město
Patnáctému ročníku motocyklových závodů Slovácký okruh o Cenu Bohumila Kováře bude patřit první květnový víkend ve Starém Městě.
Klání na 4200 metrů dlouhé trati v ulicích města se má účastnit více než 200 závodníků z České republiky, Německa, Rakouska a Slovenska. „Velmi atraktivní je závod sidecarů, který láká velké množství diváků. Kolem trati se pravidelně pohybuje přibližně 6000 diváků, především příznivců motocyklového sportu. Jezdci mají zázemí v areálu Střední odborné školy a Gymnázia a v areálu Školního hospodářství s.r.o., kde se nachází parkoviště závodních strojů s potřebným zázemím,“ uvedl za spolupořadatele starosta Starého Města Josef Bazala. V sobotu 6. května se budou konat tréninky, kdy každý z jezdců musí absolvovat minimálně pět kol, aby se do závodů kvalifikoval. Závod samotný se uskuteční v neděli 7. května.

„S pořádáním závodů souvisí i nezbytné uzavírky některých komunikací a ulic v katastru Starého Města. Proto bylo nutné zabezpečit i náhradní dopravu, stanovit objízdné trasy, včetně všech výjimek, povolení a uzavírek, za což patří dík veškerým dotčeným orgánům, obcím a dalším institucím,“ doplnil staroměstský starosta. Akce je každoročně doprovázena výstavou Veterán klubu Kunovice, která je umístěna v prostoru parkoviště závodních strojů, kde je vstup povolen za dvacetikorunový poplatek. Zahajovací a vítězné ceremoniály velmi atraktivně doprovodí a zpříjemní mažoretky Skupiny Rolnička pod vedením paní Šálkové.

XV. ročník Slováckého okruhu UEM Open je součástí Mistrovství ČR SZM Supermono, Twin, Přebor ČR Klasik kubatur 175, 250, 350, 500 a 750 ccm, SP125 ccm, 250 CRR, GP 125 ccm a volná JPHZM – sidecarů. Kapacita okruhu je omezena na počet 36 startujících v jedné kategorii. Pořadatelem závodů je Moto sport klub v AČR Staré Město ve spolupráci s městem Staré Město.

Čtěte také: Kam za sportem ve Zlínském kraji

V sobotu dne 6. května od 9 do 18. 30 hodin jsou na programu povinné tréninky všech závodních kategorií.
Nedělní závod 7. května:
Slavnostní zahájení bude v 9 hodin
Závod ČR KLASIK 175 ccm bude v 9. 15 hodin
Závod 250 + 350 ccm v 10 hodin
Závod 500 +750 ccm v 10. 45 hodin
Mistrovství ČR Supermono v 11. 30 hodin
Přestávka od 12.10 do 13. 00 hodin
Od 13 hodin bude odstartována atraktivní jízda sidecarů,
Ve 13. 50 hodin přebor GP 125 + 250 CRR
Ve 14. 40 hodin přebor ČR 125 SP
Program vyvrcholí závodem atraktivní třídy Mistroství ČR TWIN od 15.30 hodin.

Hody v Dolním Němčí. Ilustrační foto.
Hodový seriál na Slovácku odstartují salátové hody v Dolním Němčí

Salátové hody v Dolním Němčí

Kdy: pátek 5. května - neděle 7. května
Kde: Dolní Němčí
V duchu zábav v diskotékovém a rockovém stylu se ponesou každoroční premiérové hody na Slovácku, které tradičně o prvním májovém víkendu pořádají v Dolním Němčí. (více čtěte ZDE)

Bylinkové dny v Ostrohu 

Kdy: středa 3. května - pondělí 8. května
Kde: zámek v Uherském Ostrohu
Esoterický festival Bylinkové dny aneb Cesta za poznáním začíná ve středu na zámku v Uherském Ostrohu a potrvá do pondělí 8. května. (více čtěte ZDE)

Bílý Karpat symbolicky odemkne rozhlednu

Kdy: sobota 6. května
Kde: Velký Lopeník
Bílý Karpat v sobotu symbolicky odemkne rozhlednu na Velkém Lopeníku a zahájí tak hlavní turistickou sezonu. Akce začne v 11 hodin. Po slavnostním aktu si příchozí mohou poslechnout cimbálovou muziku Pajtáš a folklorní soubor Dúbrava z Březové. Účast přislíbili také heligonkáři a harmonikáři. 

Primář plicního oddělení zlínské Baťovy nemocnice Vladimír Řihák
Primář Řihák: Na pročištění plic jsou nejlepší procházky v lese

Škola bude mít dveře dokořán

Kdy: neděle 7. května od 13.00-16.00 hodin
Kde: Tupesy
Každý z nás chodil do školy, ne každý se do ní rád vrací. V tupeské základní škole se to snaží několik let změnit dnem otevřených dveří. Ty budou pro širokou veřejnost otevřeny dokořán v neděli od 13 do 16 hodin, ačkoliv by škola mohla být zavřená. Pro natěšené návštěvníky vzdělávacího ústavu bude ve 4. třídě otevřena improvizovaná kavárna, v níž pět minut po 13. hodině zahájí program školní pěvecký sbor Škopek. Posléze se v kavárně představí žáci pobočky tupeské zušky. Od 13.30 do 16 hodin se jednotlivé třídy školy představí v učebnách svým krátkým programem. Celé odpoledne bude v budově školy probíhat výstava žákovských prací a prezentace činnosti žáků v právě probíhajícím školním roce. Děti se stejně jako v minulých letech budou snažit předvést v tom nejlepším světle a ukáží, jako to vlastně v tupeské škole chodí a co všechno umějí.

Když se dveře školy v 16 hodin zavřou, přesunou se děti i dospělí do areálu Orlovny, kde na ně dýchne kouzlo Svátku matek. Předškoláci a školáci přinesou maminkám k jejich blížícímu se svátku kytici uvitou z písniček a tanečků. 

Týden pro rodinu odstartuje malování na asfaltu

Kdy: pondělí 8. května od 14.00 hodin
Kde: v Buchlovicích
Náměstí Svobody v Buchlovicích ožije v pondělí ve 14 hodin dětmi, jejich rodiči a prarodiči. V rámci tradičního Týdne pro rodinu tam uspořádá komise pro kulturu, sport a cestovní ruch městyse III. ročník rodinného malování na náměstí. Rodinné týmy složené ze dvou generací amatérských kreslířů se pustí do malování na asfaltu. Věk soutěžících není omezen. Vítězný tým vybere porota z řad odborníků. Také přihlížející veřejnost rozhodne o tom, který rodinný tým si odnese Cenu diváka. Spolu a malováním na asfaltu bude odstartována dětská kuličkiáda. Klání pro cvrnkače kuliček nachystalo Sdružení rodičů při Základní a mateřské škole Buchlovice. Pro vítěze jsou připraveny zajímavé ceny. Třída s největším počtem zúčastněných hráčů obdrží poukaz na bowling.

Ilustrační foto
Deštivé vyhlídky: týden proprší, víkend bude chladnější

Na kole za gulášem, plněnými knedlíky i kachními játry

Kdy: sobota 6. května od 10.00 hodin
Kde: registrace na nám. Velké Moravy ve Starém Městě
Ochutnej vůně a chutě Slovácka. Takový podtitul nese první ročník akce, která se uskuteční v sobotu. Tour se Slovácko spojí exkluzivní nabídky čtyř restaurací s cykloturistikou. Zájemci se mohou v sobotu od 10 hodin registrovat na náměstí Velké Moravy ve Starém Městě. O půl hodiny později pak bude následovat hromadný odjezd. Na své cestě si cykloturisté pochutnají na speciálním menu v restauraci Rybníček ve Starém Městě to bude Slovácko burger, v Beef & Beer v Uherském Hradišti hovězí guláš na dalešickém pivu, v Hotelu Skanzen na Modré kachní játra na zázvoru a slanině a konečně na Slováckém dvoře v Ostrožské Nové Vsi na bramborových knedlících plněných škvarky. Na všech místech bude gastrozážitek doplněný ochutnávkou vín.