Slovácké muzeum vystavuje národní klenoty Chorvatska

Kdy: od čtvrtku 25. května
Kde: Slovácké muzeum v Uh. Hradišti
Výstava výrobků a technik zapsaných na Reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO je od čtvrtka k vidění ve Slováckém muzeu.

Soubor vystavených předmětů zastupuje ukázka výroby tradičních dětských dřevěných hraček z oblasti chorvatského Záhoří. Velmi často se jedná o koníky různých velikostí barvených na černo a zdobených červenou a bílou barvou. Motivy a tvary jsou inspirovány přírodou a každodenním životem. „Každá hračka je tak unikátním rukodělným výrobkem a její podoba závisí jen na invenci daného autora," prozradil Petr Číhal, etnograf Slováckého muzea v Uherském Hradišti a kurátor výstavy.

Ilustrační foto.
K výročí promítne Hvězda filmy natočené na Slovácku

Vernisáž této expozice se uskuteční až 3. června v 10.00, výstava se totiž koná v rámci IV. dnů slovanské kultury 2017, které se uskuteční ve dnech 1.–4. června a jejichž tématem bude polská a chorvatská kultura.

„Stejně jako hračky mohou návštěvníci obdivovat v malém výstavním sále Slováckého muzea lepoglavskou krajku," doplnil Petr Číhal a nezapomněl také na fenomén perníkářského řemesla v severním Chorvatsku. Toto řemeslo je předávané po několik staletí z generace na generaci. „Červené perníkové srdce, které představuje lásku, náklonnost a úctu, je obvykle používáno jako dárek nejen pro své blízké. Díky velké zručnosti a specifickému stylu vyvíjenému a předávanému z mistra na mistra se perníkářské výrobky staly nejen vyhledávaným původním suvenýrem, ale také jedním z chorvatských národních symbolů," uzavřel kurátor. 

Terakotova armáda dobývá fïlmové ateliéry na Kudlově. Výstava o sedmdesáti mužích asijské armády.Foto: Michal Schmidt
Terakotová armáda dobývá zlínské filmové ateliéry

The Suterén a Dekasta zahájí stylové večírky ve Hvězdě

Kdy: pátek 26. května
Kde: kino Hvězda v Uh. Hradišti
Pro milovníky hudby trochu drsnějšího kalibru připravilo kino Hvězda v Uherském Hradišti na pátek koncert lokálních punkových skupin The Suterén a Dekasta. Ty vystoupí v tamním atriu od 20 hodin. „Punku na Uherskohradišťsku pšenka nikdy příliš nekvetla, přesto tu stále žije. The Suterén se může pochlubit historií sahající až do roku 1990, Dekasta nedávným absolvováním evropského turné po Německu, Švýcarsku, Itálii a Slovinsku," připomněl mluvčí Městských kin Jaromír Orel.

Galerii Slováckého muzea oživila působivá inspirace přírodou
Galerii Slováckého muzea oživila působivá inspirace přírodou

Večer na jízdě králů bude patřit stejnojmennému filmu

Kdy: sobota 27. května a neděle 28. května
Kde: Vlčnov
Jízda králů ve Vlčnově má vždy dva zásadní body, sobotní předávání vlády a pak samotnou nedělní jízdu. Třídenní slavnost ale kromě toho nabídne ještě mnoho doprovodných programů, které stojí za pozornost.

V sobotních pozdějších hodinách to bude královské letní kino. Diváci se mohou těšit na dva snímky v amfiteátru V Jamě od 21.30. Předskokanem hlavního programu bude krátkometrážní film Vdovec. Jedná se o druhá díl cyklu Vandrovali hudci. Snímek návštěvníky vtáhne do Strážnice na přelomu 19. a 20. století.

Příběh malého Ondry Tomaly – budoucího krále – a jeho dědečka pak nabídne film Jízda králů. Scénář k němu napsal spisovatel a publicista Jiří Jilík, který působil ve Vlčnově jako učitel. V roce 1989 film natočil režisér Rudolf Tesáček.

Jeden z klenotů, zapsaný na Seznamu nehmotného dědictví UNESCO, nabídne páteční podvečer. Regionální kolo verbířů z Uherskobrodska začne v 19 hodin v Klubu sportu a kultury pod názvem Bez bab.

Podle slov pořadatelů stojí za to zajít večer a v noci ze soboty na neděli do vlčnovských búd. „Je tam nezaměnitelná atmosféra. Uvolněná, zpívá se tam, tancuje a okoštujete víno, dáte si něco dobrého. je to jako noc na strážnických slavnostech," nechala se slyšet Marcela Ulčíková z Klubu sportu a kultury ve Vlčnově. Do trochu jiné lidové hudby se budou moc návštěvníci zaposlouchat v sobotu od 15.00 hodin na dvoře památkové usedlosti č. 57. V pořadu nazvaném Gajdování vystoupí Gajdoši z Oravské Polhory, Lubomír Tatarka, Pavel Popelka nebo Gabriela Vermelho.

Pořadatelé jsou připravení i na případný déšť. Ten by zkrátil trasu nedělního jízdy, která začíná v 11.30 od domu krále na Masarykově ulici.

Ďáblova bible je k vidění na Velehradě.
Jediná kopie tzv. ďáblovy bible je k vidění na Velehradě

Sobota bude ve Starém Městě patřit verbuňku

Kdy: sobota 27. května
kde: Staré Město
Soutěží O nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku vyvrcholí ve 20.00 sobotní program Zahrady Moravy ve Starém Městě na tamním náměstí Velké Moravy. Jeho program naváže od 16.00 na Den dětí s Hamé. Návštěvníci si budou moct něco koupit na farmářských trzích nebo si prohlédnout výstavu zemědělské techniky a drobnochovu. Na 16.00 je naplánovaná soutěž dětských verbířů. V neděli bude pokračovat jak trh, tak výstava, zahraje kapela Štrúdl a od 10 do 15 hodin se budou prezentovat staroměstské zájmové spolky.

Za fuchsiemi a tříkolkami na zámek v Buchlovicích

Kdy: sobota 27. května
Kde: Buchlovice
Jednu z největších sbírek historických tříkolek na světě vlastní Jiří Fiala z Brna. Sbírka jeho tříkolek čítá na sto třicet exemplářů, z nichž zhruba polovina bude vystavena od soboty do 1. října letošního roku v buchlovickém zámku. Výstava mapuje vývoj tříkolek od těch dřevěných bez řetězu, přes kovové až po ukázku pár kousků zrenovovaných vysokých kol. Jiří Fiala je zanícený cyklista a je několikanásobným mistrem republiky v jízdě na horských kolech, ale také mistrem světa. Jeho nejcennější trojkolkou ze ta, která spatřila světlo světa v roce 1892 v Anglii. V sobotu bude v zámeckém zahradnictví zahájen 36. ročník výstavy fuchsií, jejichž květy se rozvíjejí do nejrůznějších zvonků a zvonečků. První ročník výstavy fuchsií se v zámecké zahradě uskutečnil díky dlouholetému vedoucímu buchlovického zámeckého zahradnictví Pavlu Vláškovi v roce 1982.

1. FC Slovácko - Sparta Praha. Ilustrační foto.
Slovácko se těší na fotbalový svátek, přijede Sparta

Sekáčům v Buchlovicích budou pět mužské a ženské sbory

Kdy: neděle 28. května
Kde: v Buchlovicích
Že někomu kuropění nebo kohoutí zakokrhání nepřipadá ani trochu melodické, protože nesnáší časné ranní vstávání? S tím nebudou mít v neděli problémy desítky krojovaných zpěváků, muzikantů, folkloristů, sekáčů, kteří budou chtít být při XXII. ročníku Koseckých písní, který se uskuteční v areálu zámeckého parku v Buchlovicích. Zpěv, hudební nástroje, kutí a svištění kos budou na rozlehlé zámecké louce znít už třicet minut po čtvrté hodině. Zahájení akce bude oficiálně odstartováno deset minut před pátou hodinou. Mezi šestou až sedmou hodinou přijde čas na snídani v trávě. „Kuchařky z buchlovické základní školy k ní už léta připravují škvařešinu z několika stovek vajec. Loni jich na ni padlo sedm set. S kyškou je premiérově podávaly tanečnice Folklorního studia Buchlovice," informovala jeho vedoucí Petra Kropáčová. Po snídani přijde na řadu soutěž o nejlepšího sekáče a sekáčku Slovácka. Kdo kosit neumí, ten najde na zámecké louce školu kosení.

Ilustrační foto.
Kam za sportem ve Zlínském kraji?